Devatenáct set osmdesát čtyři (1984), román od George Orwella (Farma zvířat), jenž je v považován za klasické dílo antiutopického žánru. I dlouhých sedmdesát jedna let od Orwellovy smrti se jedná o jeden z nejpozoruhodnějších románů, co kdy spatřil světlo světa. Je to hlavně díky jeho nestárnoucí myšlence, která nám nahání husí kůži hlavně v současnosti, kdy je pro někoho toto téma celkem aktuální.

S úspěchem románu 1984 se snažila svézt spousta komiksových tvůrců. Nikdo však doposud nevytvořil tak dobrou adaptaci jako francouzský umělec Xavier Coste. Komiksová adaptace s totožným názvem 1984 vyšla ve Francii na začátku ledna/januára 2021. Díky Costeho kvalitní depresivní kresbě a skvěle využitému scénáři byl první náklad okamžitě vyprodaný.

Přečtěte si také: Komiksová adaptace Severské mytologie se v Česku objeví již tento rok

Skvělou zprávou je, že se právě tento komiks objeví letos i u nás. Během včerejšího dne, kdy bylo 71. výročí Orwellovy smrti, odhalila komiksová odnož nakladatelství Argo (Argomiks) další titul z edičního plánu, kterým je právě 1984 od Xaviera Costea. S touto zprávou se vydavatel pochlubil na svém facebookovém profilu.

Komiksová adaptace 1984 nabídne čtenářům celý příběh antihrdiny Winstona Smithe, zaměstnance Ministerstva pravdy, na více než 220 barevných stranách. Vizuál Costeho kresby, který si můžete prohlédnout v našem článku, je inspirovaný brutalistickou architekturou. A osobně musíme říct, že vypadá naprosto úchvatně.

Datum vydání ještě není stanoveno. V komentářové sekci se však lidé z nakladatelství Argo pochlubili, že by komiks rádi vydali na narozeniny George Orwella. Ty spadají na 25. června/júna. Nám fanouškům tedy nezbývá nic jiného, než čekat a věřit, že to nakladatelství Argo stihne a nebude muset vydání odkládat.