Nešťastná tragédie při natáčení seriálu The Chosen One od společnosti Netflix v Mexiku si vyžádala dva mrtvé herce a dalších šest zraněných. Dvojice byla součástí štábu, který 16. 6. jel v dodávce v Santa Rosalía-Loreto na cestě na místní letiště, když se dodávka zřítila a převrátila. Vyšetřování nehody stále probíhá. Nehodu dodávky nepřežili Raymundo Garduño Cruz a Juan Francisco González Aguilar, které identifikovalo ministerstvo kultury státu Baja California. Nehoda se stala na pouštní silnici poblíž města Mulege, nedaleko místa, kde štáb natáčel v Santa Rosalii.

Garduño Cruz jen několik dní před havárií sdílel níže uvedenou fotografii na svém Instagramu.

Společnost Netflix vydala oficiální prohlášení, ve kterém vyjadřuje lítost nad nastalou situací: „Jsme hluboce zarmouceni tragickou nehodou, při níž přišli o život Ray Garduño a Juan Francisco González. V myšlenkách jsme s jejich blízkými a s těmi, kteří byli při této nešťastné nehodě zraněni.“

Prohlášení vydala také produkční společnost Redrum.

,,Všichni z produkce filmu The Chosen One jsme šokováni tragickou nehodou, ke které došlo minulý čtvrtek při převozu ze Santa Rosalía v Baja California na místní letiště. Jsme hluboce zarmouceni smrtí našich kolegů Raye Garduña a Juana Francisca Gonzáleze a úzce podporujeme všechny, které tato nevýslovná tragédie zasáhla. Společnost Redrum spolupracuje s místními úřady, podle prvních zpráv a výpovědí svědků byly dodrženy všechny bezpečnostní protokoly a jednalo se o nešťastnou nehodu."

Přátelé Garduña a Gonzáleze se v neděli ozvali s žádostí o důkladné vyšetřování a tvrdili, že při výrobě došlo mimo jiné k logistickým a dopravním problémům.

„Je to prosba o spravedlnost za tato úmrtí,“ uvedl prostřednictvím Facebooku přítel a spisovatel Rick Zazueta. Nebyla to obyčejná nehoda, herci si otevřeně stěžovali na logistické a dopravní problémy, kterým tato inscenace čelila, a označovali je za nelogické, nerozumné, ignorantské a hloupé. Stav dodávky byl naprosto nevhodný pro účely přepravy lidí; opotřebované pneumatiky, hlučné brzdy, uvolněný volant, nefungovaly všechny bezpečnostní pásy, snadno rozpoznatelné známky nebezpečí. Ale show musí pokračovat a herci se nechají strhnout uměním a chtějí pracovat a nedostávají tolik příležitostí k práci, takže berou tyto zakázky s velkými sny o Netflixu a příslibem malého výdělku.“

The Chosen One vznikl podle komiksové série Marka Millara a Petera Grosse a soustředí se na dvanáctiletého chlapce, který se dozví, že je Ježíš Kristus, jenž se vrátil na Zemi, přičemž je odhodlán zachránit lidstvo. Seriál natáčí nezávislá produkční společnost Redrum, která v důsledku tragické události pozastavila produkci.

Vyšetřování incidentu zahájila společnost SAG-AFTRA. „Jsme v kontaktu se společností Netflix a s mexickou hereckou unií ANDA ohledně tohoto incidentu a vyšetřujeme okolnosti s místní produkcí,“ uvedl mluvčí. „Bezpečnost na place je vždy naší nejvyšší prioritou. Budeme i nadále podnikat všechny nezbytné kroky, abychom zajistili bezpečnost našich členů i ostatních osob na pracovišti.“

Nehody na pracovištích bohužel nejsou ničím výjimečným, proto je důležité co nejvíce prostory a okolnosti natáčení zabezpečit. O nových informacích k této události vás budeme nadále informovat.