Jediný román Emily Jane Brontëové, britské spisovatelky a jedné z pěti sester Brontëových, bylo vynikající dílo Na Větrné hůrce z roku 1847, které se později stalo jedno jedním z nejlepších kusů anglické literatury. Krásný a poněkud smutný příběh o lásce a především pomstě, který se kromě rodin Earnshowových a Lintonových zaměřuje i na antihrdinu (popřípadě padoucha) Heathcliffa, byl zfilmován už mnohokrát.

A nyní se zdá, že další filmová adaptace je na cestě. Postarat by se o ni měla oscarová Emerald Fennell, herečka a režisérka, jejímž celovečerním režijním debutem byl povedený thriller Nadějná mladá žena (2020), minulý rok také uvedla hvězdně obsazený Saltburn (2023). Režisérka projekt oznámila skrze příspěvek na síti X, který si můžete prohlédnout níže. 

Příběh by nás tak měl opět zavést na severoanglické panství jménem Větrná hůrka, na kterou starý Earnshaw, otec Hindleyho a Kateřiny, jednoho dne přivede malého opuštěného chlapce, jemuž dali jméno Heathcliff. A zatímco mezi ním a Hindleym vznikne otevřeně nepřátelský vztah, s Kateřinou se nejenom spřátelí, ale následně se do ni i zakouká.

Kateřina se však o nějaký čas později rozhodne provdat se za Edgara Lintona, ovšem navzdory tomu, že ve skutečnosti milovala Heathcliffa. Ten se však cítil natolik zrazen, že na několik let zcela zmizel. Poté se vrátil jako charismatický gentleman, nicméně ne se zcela dobrými úmysly. 

Jak již bylo řečeno, původní román má už mnoho filmových adaptací, tou první byl snímek z roku 1939, který natočil William Wyler. Svou vlastní verzi natočil i legendární Luis Buñuel v roce 1954, stejně tak i Robert Fuest v roce 1970. V roce 1988 dokonce vznikla i japonská verze od Yoshishigea Yoshidy, která se odehrávala ve feudálním Japonsku.

Zřejmě nejznámější filmovou adaptací je ale snímek Bouřlivé výšiny (1992) od Petera Kosminskyho, kde se v hlavních rolích objevili Juliette Binoche a Ralph Fiennes. Poslední velkou adaptací se pak stal snímek z roku 2011, který natočila britská režisérka Andrea Arnold.

Tak uvidíme, jak se zadaří Emerald Fennell. Budeme jí držet palce. Pokud jste nečetli původní předlohu, určitě jí dejte šanci, stojí za to!