Příběhy komiksové série Fables (Mýty) patří mezi to nejlepší, co kdy grafické romány nabídly. Ikonické duo Bill Willingham a Mark Buckingham vyprávěli ve sto padesáti sešitech příběh pohádkových bytostí, které se musely uchýlit do newyorkského exilu, protože jejich domovina byla napadena mocným a tajemným císařem. Záměrně víc neprozrazuji, protože jestli nevíte, co číst, tak tohle je skvělá volba.

Během této ohromné porce čísel se stihla série několikrát žánrově přetransformovat. Na stránkách komiksu tak najdeme příběhy detektivní, romantické či hororové, ale vše dává dohromady komplexní ucelený příběh pohádkových bytostí, které se s ničím nemažou a jdou si i přes problémy za svým cílem. 

Mýty jsou oblíbené i u nás. Nakladatelství Crew prozatím vydalo sedmnáct knih a spousty nás jich ještě čeká, protože sedmnáctý díl s podtitulem Kdo seje vítr končí sešitem číslo 113. Popularita komiksů dosáhla takové úrovně, že sloužily i jako předloha k videoherní adventuře Wolf Among Us od již zaniklého studia Telltale. Fanoušci očekávají pokračování, které je již nějaký čas oznámeno, ale bližší informace zatím scházejí a nikdo neví, jestli náhodou projekt samotný není u ledu. 

Nicméně v příštím roce nás čeká dvacáté výročí od vydání prvního sešitu. Toho jsou si autoři dobře vědomi, a tak dvojice Willingham a Buckingham opět spojí své síly, aby ještě jednou přivedli Mýty na stránky komiksu. Mělo by se jednat o dvanáctidílnou sérii, která bude navazovat přesně tam, kde série původně skončila a první sešit by měl dorazit již v květnu roku 2022.

To ovšem není vše! Bill Willingham totiž plánuje díky DC Black Labelu jeden velký detektivní šesti sešitový crossover, který vyjde již letos v září. Na jedněch stránkách se potká největší světový detektiv Batman a detektiv, který snědl nejednu babičku a rozbořil nejeden domeček. Myslím tím samozřejmě samotného zlého vlka Bigbyho. Celá série ponese název Batman vs. Bigby! A Wolf in Gotham.

Máme tu tak potenciálně velmi zajímavý námět na noirovou detektivku s oblíbenými hrdiny. Sám autor se vyjádřil takto:

„Tohoto jsem chtěl být součástí hned od prvních čísel Mýtů. Proč? Protože Batman je detektiv a Bigby také a já miluji příběhy, které překračují hranice dvou fiktivních světů. Znamená to totiž, že nejméně jeden z hlavních hrdinů se ocitne mimo svoji komfortní zónu, kterou mu nabízí jeho domovský svět. Plus já od samého začátku svého Mýtického vesmíru vím, že existuje mnoho způsobů, jak dostat Bigbyho do DCU. I když tyto kosmické cesty nebudou v Mýtech vyjeveny ještě déle než rok, tak je s nimi počítáno od samého začátku."

Mýty jsou součástí několika crossoverů a spin-offů, ale teď se opravdu jedná o monumentální přesun jedné z postav do jednoho z nejpopulárnějších komiksových světů a my se nemůžeme dočkat. Prozatím netušíme, jestli tato minisérie vyjde i u nás, ale momentálně jsme spíše skeptičtí, protože Crew stále musí ukončit již rozjetou sérii. I tak se ale na společný příběh Bigbyho a Batmana těšíme stejně jako na plánované pokračování klasických Mýtů.