Na právě probíhající akci D23 Expo 2022 se s nadcházejícími projekty ze světa Star Wars a s tvorbou společnosti Lucasfilm rozhodně nešetřilo. Viděli jsme třetí sezónu Mandaloriana, nový pohled na série Willow a Andor, účastníci akce se dočkali také exkluzivních obrazových ochutnávek pátého Indiany Jonese, seriálové Ahsoky a série Star Wars: Skeleton Crew. Aby toho ale nebylo málo, máme tu také první trailer na animovanou mini-sérii Star Wars: Tales from the Jedi.

Série šesti animovaných kraťasů byla oficiálně představena na nedávné akci Star Wars Celebration v americkém Anaheimu, i když se o ní hovořilo už v minulosti. Teď nám každopádně Lucasfilm nabídl první plnohodnotnou a veřejně přístupnou upoutávku, která potvrzuje zaměření na příběh Ahsoky Tano, oblíbené učednice Anakina Skywalkera, a hraběte Dooku. Toho však neuvidíme jako sithského lorda, ale jako relativně mladého rytíře Jedi.

Pokud jste poslouchali nebo četli vynikající audioknihu Dooku: Jedi Lost, nejspíš už tušíte, jaký zde hrabě z planety Serenno bude. Důležité ale je, že po jeho boku uvidíme i mladého Qui-Gona Jinna, který je Dookuovým učedníkem. Na Star Wars Celebration bylo přitom oznámeno, že v sérii uvidíme a uslyšíme mladší i starší verzi Qui-Gona. Tu mladší namluvil Michael Neeson, zatímco starší verze se opět zhostil jeho otec Liam Neeson, který si tohoto taktéž oblíbeného Jedie zahrál už ve filmu Star Wars: Skrytá hrozba z roku 1999.

V traileru však můžeme vidět mnohem víc známých postav. Mace Windu, Yoda, kapitán Rex, Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Yaddle, Bail Organa... a protože příběh Ahsoky zjevně přesáhne Klonové války, poznáme také nového imperiálního inkvizitora. Že by konečně došlo na konfrontaci Ahsoky s Barriss Offee?

Inkvizitor zní rozhodně jako muž, ale třeba jde jen o zkreslení způsobené zajímavou maskou. Osud Barriss po událostech seriálu Star Wars: Klonové války, na který mimochodem stejně jako na Tales of the Jedi dohlížel producent Dave Filoni, je koneckonců dodnes neznámý. Kromě mužského hlasu ale nesedí fakt, že impozantní padouch zjevně Ahsoku nezná. Identitu nového inkvizitora se snad dozvíme 26. října/októbra 2022, kdy se Star Wars: Tales of the Jedi objeví v nabídce Disney+.