Před několika týdny jsme psali o tom, že příštího Vymítače ďábla by mohl natočit Mike Flanagan, slavný a talentovaný hororový tvůrce, který nám nadělil seriály jako The Haunting (2018) a Pád domu Usherů (2023), případně filmy Oculus (2013) a Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019).

A nyní to máme konečně potvrzené. Flanagan skutečně příští snímek nejenom zrežíruje, ale také i napíše. Na předešlý titul, kterým byl bídně přijatý Vymítač ďábla: Znamení víry (2023), však nakonec nenaváže.

Flanagan se dohodl s hororovým impériem Blumhouse Productions na tom, že zpracuje nový příběh, který bude v rámci svého pojetí obsahovat oproti předešlým filmům „radikální změnu“. Co přesně to ale znamená, se budeme muset nechat překvapit. Jason Blum, šéf zmíněné společnosti, se každopádně nechal slyšet, že je z Flanaganova námětu nadšený. A už se prý nemůže dočkat, až se o film podělí s diváky. 

Klasicky připomeneme, jaký měl původně Blumhouse spolu se studiem Universal plán. Zcela původně měla vzniknout nová trilogie filmů o Vymítači ďábla, nicméně Universal musel odkoupit jen samotná práva na celou značku za poměrně šílených 400 milionů. Studio tak doufalo, že právě trojice filmů tuto investici splatí. Výše zmíněný snímek Vymítač ďábla: Znamení víry ale nakonec utržil jen 137 milionů dolarů celosvětově, což byl pro plánovanou trilogii slabý začátek. Na film se navíc lepily především negativní reakce jak od kritiků, tak i od diváků.

Druhý díl s názvem The Exorcist: Deceiver byl proto odložen na neurčito, přičemž režisér David Gordon Green musel od značky odkráčet. Studia Universal a Blumhouse od té doby vymýšlela strategii, s jejíž pomocí by mohla značku z této bryndy dostat.

Najmutí slavného režiséra, jehož hororová tvorba je z převážné části chválena, by mohl být správný krok, ale kdo ví, zda se filmařovi podaří také přitáhnout lidi do kin. 

Ať už to bude jakkoliv, zatím se zdá, že Flanaganův Vymítač ďábla je ve velice brzkých fázích příprav, tudíž než se ho dočkáme, zřejmě to pár let potrvá.

Připomeneme ještě, že filmař by nám měl také v budoucnu nadělit snímek The Life of Chuck, což bude adaptace jedné z povídek knihy Když poteče krev, kterou v roce 2020 sepsal legendární Stephen King. Zatím ale není známo, kdy přesně film vyjde.