Na Disney+ bude příští týden premiérovat pořádná nostalgická nálož. A to v podobě animovaného seriálu X-Men '97, který přímo naváže na slavnou sérii X-Men z roku 1992. Tvůrcem a hlavním scenáristou se stal filmař Beau DeMayo, který už i dokončil scénář k druhé řadě. U Marvelu se například také podílel na tvorbě MCU seriálu Moon Knight (2022).

Server The Hollywood Reporter ale nedávno přišel s poměrně překvapivou informací. Představitelé Marvelu údajně režiséra ze seriálu vyhodili, v rámci čehož už na nové animované X-Meny dohlížet nebude. Zástupci Marvelu a ani sám DeMayo toto rozhodnutí zatím neokomentovali. Zdá se ale, že režisér také smazal svůj účet na Instagramu, kde pravidelně zveřejňoval informace o jeho práci s Marvelem, stejně tak byl deaktivován jeho firemní email. Ale i přestože komiksový gigant žádný důvod neuvedl, jedno možné vysvětlení zde možná přece jenom je. 

Beau DeMayo měl totiž mimo jiné také profil na OnlyFans, známé platformě sociálních médií, díky které mohou tvůrci nabízet svůj exkluzivní obsah svým fanouškům. Za přístup k tomuto obsahu pak platí měsíční poplatek. Platforma se ale kvůli svému obsahu, který v určitých případech zahrnoval například pornografii, následně stala předmětem mnoha kontroverzí a kritiky, podle níž může mít negativní dopad na společnost.

DeMayo používal OnlyFans jako další ze svých zdrojů příjmů, nicméně i jeho účet už po vyhazovu není k dispozici. Je tudíž možné, že představitelům Disneyho a Marvelu se nelíbilo, že jeden z jejich tvůrců působí na takovéto kontroverzní platformě, proto se s ním rozhodli přerušit spolupráci. A to i přestože režisér žádný erotický obsah na svém účtu podle výše zmíněného serveru nezveřejňoval.

Potvrzené to ale ještě není. Stále si budeme muset počkat na nějaké objasnění od jedné ze zmíněných společností, případně přímo od vyhozeného režiséra, abychom se dozvěděli, co za tím vším doopravdy stojí. DeMayo se už každopádně nebude podílet ani na žádné propagaci seriálu. 

Beau DeMayo se už údajně také se členy svého týmu v minulosti bavil o nápadech na potenciální třetí řadu, na kterou by zřejmě došlo v případě, že bude první sezóna slavit na výše zmíněné platformě úspěch. Kdo každopádně seriál povede dál, se necháme překvapit.

O režii jednotlivých dílů první sezóny X-Men '97 se postarali Jake Castorena (The Death of Superman) a Chase Conley (Kipo a divotvorná zvířata).

Na Disney+ bude seriál premiérovat 20. 3. 2024.