„Karanténní deník - zápis… už ani nevím. Je to zlé. Dny se slévají, a došlo na to, čeho jsme se obávali. Seriály došly! Filmy také a není na co koukat. Komiksy jsou přečtené, deskovky obehrané a už vážně nevím co teď dál. Slovy klasika blíží se konec, bubny znějí v hlubinách!“

I tak nějak by se dala shrnout situace mnoha seriálových, komikových i herních nadšenců v dnešních dnech. Ať už máme Netflix, Steam plný her, které jsme si nakoupili ve slevách a jednou si je určitě zahrajeme, nebo plnou knihovnu komiksů a deskovek, nakonec nás „karanténní horečka“ dříve či později dožene a ozve se to proklaté – „Nemám co hrát/na co se dívat.“ 

A právě z tohoto důvodu se podíváme na novinku ze světa (pro deskoherní fandy známého) Gloomhavenu, a tedy nového dílu – Frosthaven.

Kooperativní, scénářovou hru Gloomhaven z fantasy prostředí od vydavatelství Cephalofair Games a designéra Isaaca Childrese, tu máme již od roku 2017 a stala se jednou z nejdiskutovanějších a také nejlépe hodnocených her současnosti. A že šlo o opravdového macka. Ten kdo si hru pořídil a měl partu vytrvalých kamarádu, se mohl těšit, kromě zhruba 10kg krabice, na obsah přibližně 100 kampaňových misí a mnoho desítek až stovek hodin zábavy. Tedy spíše pokud jste u hry vydrželi.

Nicméně na konci března se spustila nová Kickstarterová kampaň s nástupcem tohoto kolosálního díla s názvem Frosthaven. A čestně musíme prohlásit, že to vypadá na další pořádnou výzvu. V tuto chvíli je kampaň zhruba v polovině a Frosthaven již stačilo podpořit zhruba 51 000 lidí s vybranou částkou skoro 7,4 mil US$, což činí přibližně 183 mil Kč. To už je opravdu pořádná porce podpory. Kampaň si přitom brala za minimální cíl 500 000 US$, ovšem již předem bylo jasné, že po úspěchu Gloomhavenu bude tato částka několikanásobně překročena. V pledge můžete najít i bundle All-in, kde se nachází jak kompletní Frosthaven, tak Gloomhaven včetně rozšíření apod. Pořádná nálož obsahu, není-liž pravda.

No ale co samotná hra a na co se vlastně můžeme těšit? Hra se přesouvá z nám již známích lokalit daleko na sever, kde budeme moct prožívat nová dobrodružství a odhalovat nová nebezpečí. Z probíhající kampaně můžeme například odvodit, že hra bude obsahovat hodně prvků, které známe z předchozího titulu. Opět budeme mít k dispozici scénářový blok se stovkou misí ale i scénář pro jednoho hráče a na výběr bude z řady 16ti nových charakterů. Za zmínku stojí i nová mapa, která má opravdu krásný vizuál a stejně jako v Gloobhavenu na ní budete v průběhu hry lepit různé přelepky a tím „vylepšovat“ a budovat dané město a měnit zdejší oblast.

Jednotlivé budovy budete přelepovat vícekrát, podle toho, jak budete zdejší město obnovovat a budovy vylepšovat. To vypadá opravdu pěkně a je to příslib i více akcí mimo samotné výpravy. Dále vaši základnu mají stíhat i různé sezónní události, což může přinést do hry příjemné zpestření. Případně by zde měly být i využitelné postavy z „1. dílu“. Základním kamenem bude přesto příběh a na ten se těšíme ze všeho nejvíc. 

No ale jaká hra doopravdy bude? Kam se dál posunou herní mechaniky a nebude to nakonec pouze Gloomhaven 2 v modro-bílém kabátku? A pokud ano, bude to vlastně vadit? Pevně věříme, že tomu tak nebude, přesto si na tyto odpovědi budeme muset přeci jen ještě chvíli počkat. Na hru se však z dosavadního představení velmi těšíme a očekávání jsou velká.

Kampaň poběží na kickstarteru do konce dubna a pokud jste fanoušci daného žánru, určitě stojí minimálně za prostudování