Po dlouhém tichu, které nastalo po oznámení samotné deskovky loni v létě, se nám konečně dostává bližších informací. Monster Hunter World: The Board Game dorazí na Kickstarter již letos v dubnu a společně s ní hromada obsahu, která nás bude čekat v průběhu celé kampaně.

Steamforged Games jsou známí svou prací na licencovaných produktech. Za tu řadu let, co se jejich deskové hry objevují na trhu, jsme od nich mohli vidět řadu her na motivy slavných videoher. S tím, že vše začalo u Dark Souls: The Board Game. To byla první licencovaná deskovka z produkce Steamforged Games, která se i přes své nedostatky a chybky v pravidlech, dočkala značného úspěchu. Tento nemalý úspěch napomohl vzniku dalších licencovaných produktů z produkce této společnosti, jako je třeba Devil May Cry: The Bloody Palace nebo Resident Evil 2: The Board Game.

Monster Hunter World: The Board Game je desková hra pro jednoho až čtyři hráče, ve které se chopíte role lovce. Ten má k dispozici jednu z ikonických zbraní série, se kterou se pokusíte vystopovat a porazit svou kořist, kterou není nic jiného než obří a nebezpečné monstrum. Na začátku hry se můžete pustit rovnou do stopování své kořisti nebo shromáždíte nějaké suroviny a informace, které vám značně pomohou ve vašem lovu, a následujícím souboji s monstrem.

Veškerá akce v průběhu vašeho lovu se odehrává na oboustranné mapě, na které naleznete ilustrace inspirované videoherní předlohou. Kromě ilustrací se na herní desce nachází políčka, která znázorňují cesty a stezky monster. Stejně jako v předloze, tak i zde budete moci sbírat divoké rostliny, které vám poskytnou důležité suroviny.

Jakmile budete mít vše co potřebujete a vystopujete svou kořist, započne nelítostný boj. Ten je kompletně řízen kartami, ale pozor si budete muset dávat i na svoji pozici na mapě. Steamforged Games se totiž vrací k mechanice z Dark Souls: The Board Game, díky níž je třeba pozorovat, kam je monstrum natočeno, kde stojíte vy a kde tedy bude nejlepší stát, aby vás útok zcela minul, a vy jste naopak mohli zasadit decimující ránu.

Novinkou je, že na monstrum může zaútočit jen určitý počet hráčů, jejichž počet je vždy určen na kartě útoku monstra. Navíc má každý hráč svůj aktivační žeton, který musí otočit lícem dolů, pokud se rozhodne na monstrum zaútočit. Takže jakmile jednou zaútočíte, nebudete se moci účastnit boje, dokud všichni hráči také neprovedou útok, jelikož až poté se všechny aktivační žetony otočí zpět lícem nahoru.

V Monster Hunter World: The Board Game budete mít k dispozici hned 12 různých zbraní, kde každá z nich nabídne zcela jiný herní styl. Zbraně jsou zde reprezentovány balíčkem karet, který obsahuje útoky specifické pro danou zbraň. Své útoky umisťujete na desku výdrže, na kterou se vejde až pět karet, které se následně vyhodnocují zleva doprava.

Co se příběhu týče, tak na něj ve Steamforged Games také nezapomněli. V deskoherní adaptaci Monster Hunter: World se budete moci pustit do rozsáhlé kampaně, která se bude skládat z lovení monster, z jejichž částí si následně budete vyrábět lepší zbroj, díky níž se pak můžete střetnout se silnějšími potvorami. K tvorbě vašeho příběhu vám poslouží kniha náhodných střetnutí a rozhodnutí, která vám umožní vytvořit zcela unikátní příběh.

Samotná kampaň započne na serveru Kickstarter teprve někdy v průběhu dubna, ale Steamforged Games již zveřejnili, že při podporování projektu budete mít na výběr ze třech různých druhů odměn. První nese název The Ancient Forest a za 70 dolarů (cca 1500 Kč) získáte takové množství obsahu, které vám vydrží na 30 hodin hraní. Těšit se zde můžete na první čtyři monstra z videoherní předlohy. Přesněji Great Jagras, Anjanath, Tobi-Kadachi a Rathalos.

Druhá částka, kterou můžete Steamforged Games podpořit, je 140 dolarů (cca 3000 Kč). Za tuto cenu se vám obsah krabice a stejně tak i hrací doba zdvojnásobí. Navíc se jedná o verzi hry, kterou Steamforged Games doporučuje, jelikož vám doručí ten pravý herní zážitek. Pro pravé fanoušky je tu poslední možnost podpoření, která vás sice vyjde na 279 dolarů (cca 6000 Kč), ale dostane se vám obsahu na 75 hodin hraní a třech extra velkých monster, která jinde nenajdete.

Ke každé z možností navíc půjde přidat jedno opravdu obří monstrum o velikosti 35 centimetrů. To už je fakt pořádná figurka. O jaké monstrum z Monster Hunter univerza se bude jednat, zatím bohužel nevíme, ale Steamforged Games budou postupně jednotlivé potvory odhalovat, takže většinu, ne-li všechny, budeme znát ještě před začátkem kampaně. Ovšem pokud jste velkými fanoušky série, z obrázků jednotlivých odměn jistě zvládnete poznat, na jaká monstra se můžete těšit.