Už velmi brzo vypukne Animefest 2024. A to konkrétně 24. – 26. 5. na Brněnském výstavišti. Jedná se o největší sraz fanoušků nejen japonské kultury, ale všech nadšenců do čehokoliv, co je asijské. Jak už bylo zmíněno, každý Animefest se nese v určitém tématu. Na konci minulého roku si návštěvníci odhlasovali místo charismatických záporáků, mechokalpsu. Jenže jak sami organizátoři zveřejnili na svém facebookovém účtu, lehce si tím způsobili bolehlav. Proto se tento ročník sice ponese v duchu apokalypsy, ale bude to trochu veselejší. „Obav z budoucnosti totiž kolem sebe vidíme až až. Svět zničí tu chamtivost lidstva, támhle zdivočelá umělá inteligence, nebo dokonce armáda robotů a inteligentních zubních kartáčků.

A stavět na něčem takovém víkend, během kterého se máte hlavně bavit a starosti hodit na chvíli za hlavu, nám nepřišlo správné.

Proto jsme se rozhodli to pojmout opačně. Svět, jak ho známe, možná jednou skončí, ale to by v tom byl čert, aby lidstvo v nějaké podobě nepřežilo. Zelený mech překryje krajinu, vylezeme z úkrytů a děr a zkusíme to znovu a lépe!

Letošní ročník se tak ponese v duchu naděje, že nakonec všechno dobře dopadne!

To samozřejmě není jediná věc. Už teď je dostupný pestrý program aktivit, přednášek, workshopů, představení a soutěží, který najdete nejen na jejich stránce, ale ve speciální aplikaci. Ta i letos bude nabízet propojení účtu s vaší vstupenkou a budete se moci zařadit do jedné z frakcí Tvůrců, Vyznavačů, Parťáků nebo Hráčů. To bude hlavně užitečné pro sběr střípků. Díky těm budete soutěžit a následně jedna z frakcí vyhraje.

Dále je v aplikaci k nalezení přehledný program, jenž nabízí možnost označit si přesně ty akce, na které chcete jít. K dispozici jsou kontakty na infostánek, pořadatele i místo na přespání nebo přehledné mapy po areálu i s popisky sálů. O čem ale mnoho uživatelů neví, je i přítomnost zpětné vazby, která posluchačům umožní okamžitě hodnotit jednotlivé přednášky.

Jak už bývá zvykem, i tenhle rok se můžete těšit například na Meona a jeho přednášku Nevyhnutelná Apokalypsa Anime Průmyslu, Terezu "Ryiah" Zelinovou se Stereotypy v anime, Daniela Heiko Rambousková s K-drama: pravda nebo fikce? a mnoho dalších. Dočkáme se i slavnostního křestu mangy One-Piece a následného pokecání s lidmi z nakladatelství Crew. Z promítaných filmů vás můžeme nalákat na SPY x FAMILY CODE: White, Pom Poko, Poupelle z města komínů a určitě se najdou nějaké filmečky od studia Ghibli.

Ze soutěží už tradičně proběhne Cosplay Debut pro absolutní nováčky v cosplayování, klasická Cosplay soutěž, jež slouží jako kvalifikace do mezinárodních soutěží: Extreme Cosplay Gathering (Japan Expo, Paříž), Tournament of Champions (Yunicon, Vídeň) a World Cosplay Summit (Nagoja). Dále AMV soutěž a Festdance a z něj letos poprvé bude možné se kvalifikovat na mezinárodní soutěž K-POP Dance Fight Fest. Nově se vrací i Cosplay divadlo! Soutěž se obnovuje díky kvalifikaci do mezinárodní soutěže AnimeS Cosplay World Stars v Bulharsku, která proběhne 19. – 23. září 2024 v Sofii. 

Je toho opravdu hodně. A to stále není všechno. Spousta věcí ještě čeká na své oznámení a rozhodně je potřeba zmínit i cosplayery, které na Animefestu potkáte. Opět se můžeme těšit na Yaya Han, Taryna, Minney, Nomes, duo SayoChuu, Sabcosplay, Yumaki a Riana CYD.

Tradičně sem zavítá i Tecuró Šimaguči, který se proslavil jako trenér a choreograf bojových scén filmu Kill Bill. Patří mezi hlavní propagátory samurajského boje ve světě a získal několik mezinárodních ocenění. Na Animefestu vystoupí se svým souborem Kamui – The Samurai Sword Artists.

Je toho skutečně hodně a doporučujeme pečlivě sledovat stránky Animefestu, jelikož minimálně seznam jídelních stánků se zdá být téměř nekonečný.

Přidáte se i na letošní ročník, případně na jaké přednášky, workshopy, cosplayery nebo jídelní stánky se těšíte vy?