Pokud patří snímek Ratatouille (2007) mezi vaše oblíbené pixarovky, tak pro vás máme dobrou zprávu. Jeden z jeho scenáristů, jmenovitě pixarovský veterán Jim Capobianco, připravuje velice mile vyhlížející stop motion snímek jménem Léo (The Inventor), v němž se hlavní postavou stane legendární malíř, sochař a vynálezce Leonardo Da Vinci. Na oficiální trailer se můžete podívat výše.

Příběh by nás měl zavést do Paříže během období renesance, přičemž by nám měl ukázat, kterak se z Leonarda (Stephen Fry) stala jedna z nejslavnějších postav historie. Leonardo ve filmu opustí Itálii a vydá se do Francie, aby mohl svobodně experimentovat, stavět stroje, s jejichž pomocí bude moct člověk létat, a v neposlední řadě i studovat lidské tělo. Následně se k němu připojí i odvážná princezna Marguerite (Daisy Ridley).

Leonardo se ale především snaží najít odpověď na otázku, nad kterou si mnozí lámou hlavu dodnes: Co je vlastně smyslem života? Pro Capobianca to byl každopádně vůbec první celovečerní film, u něhož se chopil otěží režie. Během rozhovoru pro Variety také prohlásil, že se snímkem chtěl především prozkoumat Leonardova poslední léta života ve Francii.

Během příprav na výrobu filmu také zjistil, že Da Vinci si o sobě myslel, že se vším strašně otálí a nedokončil spoustu věcí, které si předsevzal. Capobianco tak chtěl prozkoumat, co takové myšlenky znamenaly pro tak výjimečného člověk, kterým byl právě Da Vinci. Celkově bychom se tak mohli dočkat příjemné podívané, ke které by si mohla sednout celá rodina. 

Jim Capobianco se podílel na vymýšlení příběhů ke slavným animákům jako Lví král (1994), Zvoník u Matky Boží (1996), Příšerky s.r.o. (2001), Hledá se Nemo (2003) a V hlavě (2015).

Dále ve filmu uslyšíme hlasy herců jako Marion Cotillard, Matt Berry, Natalie Palamides, Gauthier Battoue, Ben Stranahan, Max Baumgarten, Jane Osborn a Daniel Swan.

V amerických kinech by se snímek měl objevit 25. 8. 2023, o premiéře u nás ale zatím bohužel nemáme informace.