V roce 2019 vznikl na Slovensku nový knižní projekt, občanské sdružení s názvem Zabudnuté knihy. Tento projekt má na starosti podporu a šíření literatury, digitalizaci, překlady volných děl a propagaci kultury. Navíc projekt nabízí elektronické knihy.

V této době je zde k dispozici celkem pět knih. Jedna z nich je dokonce zdarma. Jedná se o "sci-fi" knihu Aké bude Slovensko o 100 rokov od slovenského autora Jozefa Dohnányho. Tento autor vystudoval techniku ve Vídni a stal se jedním z největších železničních odborníků na Slovensku. Navíc se věnoval i botanice. V tomto období nasbíral víc než 5000 květin do svého herbáře. A kromě toho napsal výše zmiňovanou knihu.

V té se podíváte na vidinu jeho utopického fungovaní Slovenska v roce 2020. V knize se dozvíte informace o elektrických rychlovlacích, fungování obcí, anebo školském systému. Některé nápady z tohoto díla jsou obzvlášť vtipné, protože se nedokázaly zrealizovat ani za těch 100 dlouhých let. Například vlak, který za 3 hodiny dokáže projet celé Slovensko.

Knihu Aké bude Slovensko o 100 rokov můžete stáhnout ve formátech epub, mobi a pdf na stránkách zmiňovaného projektu. Autorova vidina je opravdu zajímavá a fanoušci fantastiky by toto dílo neměli minout, zvlášť, když je zadarmo.