Animovaný seriál Legend of Vox Machina je založený na skutečném živém hraní stolní RPG Dungeons and Dragons skupiny Critical Role. Improvizované příběhy partičky nezvyklých hrdinů si v průběhu tři roky trvající kampaně získaly srdce mnohých fanoušků a způsobily nečekaný růst jejich kanálu na YouTube i Twitchi. Kolem postav vzniklo několik komiksů, dalším logickým krokem tak byl animovaný seriál. 

S tímto nápadem se tvůrci rozhodli oslovit fanoušky prostřednictvím Kickstarteru. Jejich kampaň již v prvních minutách překonala skrovný cíl 750 000 dolarů. Na konci kampaně se suma vyšplhala na krásných 11 milionů, takže z původního plánu vytvořit krátký animovaný film sešlo a místo něj vznikla první série Legend of Vox Machina. Krátce po Kickstarteru navíc celý projekt koupil Amazon. Přihodil dostatek peněz na prodloužení série o dvě epizody a rovnou si objednal i druhou řadu. Z té nám konečně ukázal krátký klip.

První řada v rychlosti postavy představila, především se ale věnovala příběhu jedné z postav, Percyho, který musel se svými přáteli devampirisovat své rodní sídlo. Konec série nám ukázal nástin té druhé – přímo na město Emon letěla skupina draků. A rozhodně neměla dobré úmysly. Znalci původní kampaně již tehdy věděli, že jde o začátek dlouhého a náročného tažení proti mocným drakům seskupeným v Chromatické konklávě. A zde navazuje i nový klip. Sledujeme v něm hrůzu prvotního dračího útoku. 

Spolu s klipem bylo oznámeno datum premiéry druhé série. Ta připadá na leden budoucího roku. Zároveň bylo potvrzeno, že se dočkáme i třetí řady seriálu. Zdá se tedy, že Amazon seriálu věří, na druhé straně je to ale pochopitelné. Critical Role se pořád těší velkému zájmu svých fanoušků. Z původně jedné kampaně vzniklo několik nových projektů. Aktuálně probíhá již třetí kampaň, vznikají komiksy o postavách z druhé kampaně, pravidelně se hrají hry postavené kolem velkých herních i filmových značek. Ze strany Amazonu jde tedy o vcelku bezpečnou investici, protože divácká základna je dostatečně velká a zapálená. 

I když někteří diváci vyjádřili názor, že seriál se nevyrovná poslechu samotné kampaně, z osobní zkušenosti můžu říct, že funguje bez ohledu na to, jestli původní kampaň nebo skupinu herců znáte. Pokud máte rádi dobrodružné fantasy příběhy plné nejenom vážných témat, ale i humorných situací, rozhodně se máte na co těšit.