Francouzský herec Jean-Paul Belmondo se narodil 9.4.1933 ve městě Neuilly-sur-Seine. Matka byla malířka a otec sochař. Studium na škole ho příliš nebavilo, zato ale zbožňoval sport. Zejména box a fotbal. Jako amatérský boxer se začal úspěšně prosazovat v letech 1949 a 1950, údajně ale přestal poté, když si v zrcadle všiml, že jeho tvář se kvůli tomu začíná měnit. V rámci povinné vojenské služby následně sloužil šest měsíců v Alžírsku jako vojín. 

Jednou z největších Belmondových zálib bylo i herectví. Už jako teenager dělal na škole nejrůznější komediální scénky, přičemž následně ve dvaceti letech v roce 1952 začal chodit na konzervatoř dramatických umění, kterou studoval tři roky. Už během studií na konzervatoři se mu ale pomalu začala rozjíždět herecká kariéra. V roce 1953 začal hrát v divadle, přičemž jeho prvním filmem byl krátkometrážní snímek Molière. Jeho filmová sláva ale započala až s nástupem 60. let, především s filmem U konce s dechem, díky kterému se s Belmonda stávala čím dál víc známější tvář francouzského filmu. 

Jak šedesátá léta pokračovala, Belmondo dostával víc a víc rolí, které byly již spíše komediálněji a akčněji laděné, za zmínku tak stojí film z roku 1964 Muž z Ria. Během sedmdesátých let se z něho stala mezinárodně známá herecká tvář, která byla často spojována s rolemi šarmantních dobrodruhů a hrdinů. Zde je vhodné zmínit například slavnou akční komedii Muž z Acapulca, kde ztvárnil roli agenta jménem Bob Saint-Clare. Podobně slavným se stal i snímek z roku 1977 Zvíře, který je považován za jednu z nejlepších francouzských komediích, a také film Policajt nebo rošťák z roku 1979.

Z jeho filmů z 80. let je třeba ještě zmínit film Profesionál, který měl už o něco vážnější nádech. S akčními komediemi ale nepřestal, během následujících let si zahrál ve filmech jako Mrchožrouti a Bezva finta, které měly taktéž nemalý úspěch. Na konci osmdesátých let začal dávat zase více přednost divadlu. V roce 2011 obdržel na filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo.

Hereckou kariéru mu utnula v roce 2001 mozková mrtvice, na kterou téměř skonal. Byl dvakrát ženatý a má tři děti. Zemřel 6.9.2021, patrně kvůli jeho dlouhodobě špatnému stavu. Podle jeho právního zástupce zemřel poklidně.