Setkání příznivců všech podivných, strašidelných a true crime žánrů se letos opět konalo v Oslavanech u Brna. Celou akci opět zorganizoval Marek Veverka, který je takovým srdcem komunity, mimo jiné už stihl vydat tři antologie světových a českých creepypasta povídek s názvem 13 děsivých těstovin. 

S moderováním a organizací mu pomáhala další známá tvář, Eduard Birke, pokud se tedy zrovna nefotil s návštěvníky po boku Adama Miklicu z kanálu StaySteak. To je tak, když jste ve své komunitě slavní tvůrci obsahu.

Kromě videoseriálu Abeceda strachu, který táto dvojice pořád produkuje, se Adam Miklica proslavil i moderováním podcastu „České podsvětí” pro Český rozhlas. Zde spolu s televizním reportérem, spisovatelem a zakladatelem české investigativní žurnalistiky Josefem Klímou mluvili o nejznámějších českých kriminálních případech z devadesátých let. Josef Klíma byl také mezi hosty. 

Přišel i dabingový herec a hudebník Jan Maxián, filmový Frodo, Spiderman a Spongebob. Mluvil nejenom o náročných změnách hlasu mezi upoutávaným chraplákem a Spongebobovými vysokými přemotivovanými kecy, ale také třeba o své hudební kariéře nebo překvapivé spolupráci s českou pornohvězdou Dolly Buster. 

Také přednášel etnolog a folklorista Petr Janeček, autor knižní série Černá sanitka, která se zabývá nejznámějšími českými i zahraničními urban legendami a městskými mýty. Také se v rámci své odborné praxe zaměřuje na kyberkulturu a internetový folklór. 

Z filmařů přijel Jakub Krumpoch, režisér filmu Krvavý Johann, který představil svůj béčkový horor i návštěvníkům CreepyConu. My jsme film viděli již na ComicConu, ale s režisérem jsme prohodili pár slov a dohodli rozhovor. Diskuze o filmu byla vtipná a zábavná, přesně taková, jakou by jste čekali od režiséra z Moravy, který natočil hororové zombie béčko s Faustem v hlavní roli.

Krvavý Johann - trailer

Ukázali se i členové Taranis Film se svým krátkým filmem Terapie Strachem, kde si malou roli zahrál i Eduard Birke. Tato skupina tvůrců je stálicí českého internetu již přes 15 let a za ten čas vytvořila spoustu nezávislých filmů různých žánrů.

Dokonce jsme mohli vidět i českou adaptaci Kingovy povídky Jsem brána od Robina Kašpaříka. Ta je k vidění pouze na festivalech, protože práva na něj byla koupena přímo od Stephena Kinga za pouhý dolar v rámci Dollar Baby programu. Pravidlem tohoto programu ale je, že film nesmí vydělat ani jediný dolar. A to je důvod, proč se dá vidět pouze na festivalech. Režisér filmu mluvil nejen o tomto již 5 let starém filmu, ale i o plánech do budoucna, přičemž prý dokončuje scénář na jakýsi nový snímek. Do detailů ale raději nezacházel, prý aby to nezakřikl.

Samozřejmě nechyběl ani strašidelný dračák, který se hrál téměř celý den. Večer byl dost populární i (ne)děsivý kvíz. Všude byly tematické dekorace, povídal si s námi Kosťa Karel, hrálo se na kytaru a zpívalo. Drtilo se Magic the Gathering a bylo zde i několik obchůdků s různými děsivými a strašidelnými předměty. Bylo to krásné, tajemné, temné a my sami jsme toho moc neviděli, protože jsme tam bohužel byli jen v sobotu. Tak snad příští rok.