Na loňském filmovém festivalu v Karlových Varech se kromě Ewana McGregora a Russella Crowea objevila také švédská hvězda Alicia Vikander, se kterou byl uveden moderně odvyprávěný dobový film jménem Královnin gambit. Snímek sice ještě nemá stanovenou českou premiéru, výše se už ale můžete podívat na oficiální trailer.

Příběh nás zavede do krví prosáklé tudorovské Anglie, v níž se jednou z hlavních postav stává Kateřina Parrová (Vikander), dvakrát vdaná a vzdělaná žena, která neochotně souhlasí s tím, že se stane šestou manželkou krále Jindřicha VIII. (Jude Law). Její souhlas se sňatkem s sebou však nese velké osobní riziko, protože dvě z předchozích Jindřichových žen skončily na špalku.

Když ji její manžel jmenuje regentkou, aby během jeho vojenských cest dohlížela na království, někteří dvořané začnou Kateřinu podezírat, že sympatizuje s radikálními protestantskými názory, které se v království zakořenily a jsou hrozbou pro jejich moc. Po návratu se stále více a více paranoidnější Jindřich rozhodne umučit a zabít některé z královnin přátel, které obvinil ze zrady. Sama královna tak začne uprostřed probíhající spiknutí bojovat o přežití.

O režii se postaral brazilský filmař Karim Aïnouz, který na filmovém festivale v Cannes zabodoval s dramatem Neviditelný život Eurídice Gusmao (2019). O scénář se postaraly filmařky Henrietta Ashworth a Jessica Ashworth.

Dále se ve filmu představí Erin Doherty jako Anne Askew, Simon Russell Beale jako biskup Stephen Gardiner, Patsy Ferran jako princezna Marie, Sam Rile jako Thomas Seymour a Eddie Marsan jako Edward Seymour a Junia Rees jako princezna Alžběta.

Ve vybraných amerických kinech se film objeví 14. 6. 2024, na oznámení o české premiéře čekáme.