Akademie filmového umění a věd oznámila dočasnou změnu pravidel pro ceny, kterým se lidově říká Oscaři. To je velkou změnou pro tuto „konzervativní“ instituci. V rámci nových dočasných pravidel nyní budou moci získat cenu i filmy, které byli vysílány na streamovacích službách.

Není to však tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Dříve musel film běžet sedm dní v řadě ve vybraném Los Angeleském kině. Nyní akademie zváží i digitálně distribuované filmy, které byli k sehnaní v daném regionu. Film také musí mít naplánovanou kino premiéru a být dostupný pro členy akademie 60 dní před vypuštěním na VOD nebo streamovací služby pro veřejnost. Akademie plánuje zrušit tyto pravidla hned po té, co se kina vrátí do běžného provozu.

„Akademie věří, že není lepšího způsobu jak si vychutnat kouzlo filmu než zajít do kina. Nicméně tato historicky tragická pandemie COVID-19 si vynutila změnu pravidel,“ vyjádřil se prezident organizace: „Akademie podporuje svoje členy a kolegy v této nejisté době. Uvědomujeme si, že jejich práce by měla být sledována a oslavována. Především v této době, kdy lidé ocení filmy více než jindy.“

Ceny také doznají dílčí změny. Nejdůležitější je, že střih zvuku a mix zvuku se spojí do jedné kategorie. Zbude tak 23 kategorií. Členovou také budou nyní hlasovat v předběžném kole pro nominaci nejlepšího neanglicky mluveného filmu.