Nejdříve musíme vyřídit nějaké ty formality, abychom mohli začít a já byl z obliga. Tento článek bude obsahovat spoilery k Star Wars: Vzestup Skywalkera a všechny předchozí filmy z tohoto univerza. Takže jestli jste ještě něco z této série neviděli, tak čtení tohoto článku zvažte. Všechny informace taktéž pochází od jediného anonymního zdroje z Redditu, takže je velmi těžké je ověřit a vzhledem k jejich charakteru se možná k definitivnímu rozhřešení nedopracujeme nikdy. A to i vzhledem k tomu, že informace zde uvedené zapadají mezi ty oficiální.

Celý post se v podstatě točí okolo vztahu J. J. Abramse, režiséra posledních Star Wars a společnosti Disney, která vlastní Lucasfilm, tzn. všechna práva na cokoliv v této franšíze. Vyplývá z něj, že Disney nerespektuje svoje režiséry a scénáristy jako tvůrce, ale zachází s nimi jen jako s někým, kdo musí udělat přesně, co se jim řekne a když se jim to nelíbí, jsou nahrazeni. Toto tvrzení by podporoval chaos a výměna režisérů při natáčení téměř každého Star Wars filmu. Udělejme si rychlou rekapitulaci.

  • Star Wars: Síla se probouzí: Scénář Michaela Arndta je smeten ze stolu a je nahrazen scénářem Lawrence Kasdana.
  • Rogue One: Star Wars Story: Zde Gareth Edwards natočil film jenom cca na 90 %, o zbytek filmu a následné kontroverzní přetáčky se postaral Tony Gilroy.
  • Solo: A Star Wars Story: Zde byli odveleni hned dva režiséři. Phil Lord a Christopher Miller. Teprve poté to převzal Ron Howard.
  • Star Wars: Vzestup Skywalkera: Colin Trevorrow a Derek Connolly opustili projekt.
  • Nejmenované další filmy od tvůrců Game of Thrones: Jsou pravděpodobně úplně zrušeny. Dvojice momentálně pracuje pro Warner Bros.
  • Trilogie Riana Johnsona: Ta je pravděpodobně také zrušena. Disney o ní nemluví a Johnson má momentálně vlastní projekty.

A teď již k samotnému postu na Redditu. J.J. Abrams byl prý zničen tím, co se z jeho filmu stalo. To, co viděl v kině vůbec nepřipomínalo to, na čem si myslel, že celou dobu pracuje. Studio prý neustále měnilo jeho film k nepoznání. V postprodukci často měnili vizuální efekty, nebo znovu nahrávali celou zvukovou stopu. Většinou se ani nikdo neobtěžoval ho s touto skutečností seznámit. Když zase naopak Abrams prosil o to, aby některé scény mohl natočit, protože jsou pro jeho film nezbytné, byl jednoduše odbyt tím, že by to přesáhlo rozpočet.

Abrams zamýšlel naprosto odlišný konec, než ten, který jsme viděli ve filmu. Měly se objevit staré známé postavy jako Anakin, Windu nebo Obi-wan. Duchové neměli být zamýšleni jako pouhé hlasy, protože herci byli přítomni na place a odění v kostýmech. Měli obklopovat Rey a tvořit kolem ní jakousi bariéru proti Sithům. Tomuto tvrzení by nasvědčoval i fakt, že o účasti všech těchto herců se hodně spekulovalo. 

Za tohle údajně může Čína. Duchové se tam prostě neztotožňují s principy komunistické strany. Bylo by pochopitelné, že si studio nechce znepřátelit druhého největšího konzumenta filmů, který už několikrát zachránil tržby filmů. Tuto informaci však rozporuje Roger Guyett, ředitel speciálních efektů. Tvrdí, že duchové nebyli nikdy v plánu.

Dále zdroj tvrdí, že v tomto rozhovoru nevtipkoval, když na otázku: „Co byste řekl fanouškům, kterým se film nelíbil,“ odpověděl: „Že mají pravdu.“

Režisérovi prý bylo nařízeno, aby nějaké scény natočil jen proto, aby se mohly prodávat hračky. Oni létají je z nich prý nejhorší. Při promítání (v té době měla verze 2 hodiny a 37 minuty) se přikrčil na židli, zasténal a nakonec se začal smát.

Původně měl mít film 3 hodiny a dvě minuty, což potvrdil scénárista filmu Chris Terrio v nedávném rozhovoru. Po 9 měsících si však Abrams začal všímat, že některé scény byly vyhozeny do koše a do filmu začali zasahovat lidé, "co nemají v kreativním procesu vůbec co dělat“. Když si na to stěžoval, bylo mu řečeno, že „nevidí celý obraz“ a Disney musí chránit svoje akcionáře a věci, které nejsou spojeny s epizodou IX. Nakonec po dlouhém přemlouvání Abrams souhlasil s verzí, která měla 2 hodiny a 37 minut. Ta ještě obsahovala duchy a „další emotivní scény“. Verze, které jsme se dočkali nakonec my měli 2 hodiny a 22 minut.

Zde je seznam věcí, které měl film obsahovat ve své plné délce:

  • Dívky líbající se na konci filmu měly mít na začátku filmu ještě jednu scénu, kde se drží za ruce
  • Scéna, kdy Kylo Ren bojuje na Mustafaru měla být o 2 minuty delší
  • Taktéž jsme měli v úvodní sekvenci se světelnými skoky zavítat na planety Kashyyyk, Naboo, a Kamino
  • Ve filmu jsme se měli dozvědět, že Jannah je Landova dcera
  • Leia obětovala svůj život, aby Kyla přivedla ke světlé straně síly. V delší verzi to mělo být očividnější
  • V momentě, kdy Rey léčila Bena, zabila tím osobnost Kylo Rena, který tím pádem přestal existovat
  • Rose měla dostat mnohem více prostoru, ale podle Disney to bylo až příliš riskantní
  • Fin měl explicitně ukázat, že je citlivý na sílu tím, že telekineticky přesune předmět. Scéna byla prý upravena doplněním droida BB-8 v postprodukci
  • Chybí mnoho scén, kde se měli Kylo a Rey vyrovnávat s tím, čím zrovna procházejí
  • Babu Frik měl mít údajně více prostoru, ale Disney se bál, aby z něj nebyl druhý Jar Jar
  • Scéna Benovy smrti měla trvat o 4 minuty více a obsahovat více dialogů
  • Polibek Bena a Rey je tam, aby uspokojil fandomy obou stran. Abrams ho tam nechtěl
  • Abramsova verze prý někde existuje, ale uvidíme ji jen v případě, že ji někdo „omylem vypustí“

Informátor se údajně zeptal herců Poa a Fina a oba prý svorně tvrdili, že se nejedná o Abramsovu chybu. Ten prý dělal, co mohl, aby byl film dobrý. Prohrál však mnoho kreativních bitev. Film byl točen pro investory a akcionáře, nikoliv pro fanoušky. 

Zde je odkaz na původní příspěvek. Některé věci bohužel není možné ověřit, a tak se o jejich pravosti můžeme jen dohadovat. Něco z toho zní uvěřitelně, ale stejně dobře si to mohl vymyslet zhrzený fanoušek, který nebyl spokojen se stavem filmu. Je proto nutné k uvedeným informacím přistupovat opatrně a s notnou dávkou skepticizmu.