Pokud vám jakožto milovníkovi koček lezou na nervy všechny ty filmy, ve kterých jsou vždy psi udatní hrdinové a kočky zlotřilé potvory, tak se můžete těšit na začátek nového roku, kdy vyjde velice hezky vyhlížející lotyšský animák jménem Kočičí odysea (Flow).

Na začátku minulého měsíce jsme se dočkali první upoutávky, nyní zde máme další trailer určený pro americkou distribuci, který si můžete pustit výše. Z velké části nabídne scény, které jsme již mohli vidět v předchozí upoutávce, ale je zde i několik zcela nových sekvencí.

Celý svět, v němž se nacházejí už jenom pozůstatky lidské přítomnosti, míří ke svému konci. Kočka je však samotářské zvíře, nicméně jelikož její domov zpustoší velká povodeň, nalezne útočiště na lodi obývané různými druhy. Navzdory svým odlišnostem se pak musí naučit spolupracovat. Společně tak na osamělé lodi plují mystickou zatopenou krajinou, přičemž se musí vyrovnat s nejrůznějšími výzvami a nebezpečími, které jim přináší adaptace na tento zcela nový svět.

Pro milovníky koček to je vyložená povinnost, ve snímku by navíc nemělo padnout jediné slovo, což je upřímně na animovaný titul příjemná (byť možná riskantní) změna. 

O scénář, režii a částečně i o hudbu se postaral Gints Zilbalodis, jehož předešlým filmem byl animák Daleko, (2019), který byl zároveň i jeho debutem. Spolu s ním na scénáři pracoval také Matiss Kaza (Malá vlna).

Do našich kin film dorazí 2. 1. 2025.