Od doby, kdy do kin vstoupil nadmíru očekávaný závěr příběhu rodu Skywalkerů už sice uplynula nějaká doba, přesto ale nejpalčivější ze všech otázek dodnes zůstávala nezodpovězena. Jak je SAKRA možné, že se ve filmu objevil mistr loutkář a pán temné strany Síly známý jako Darth Sidious, či civilněji jako Sheev Palpatine? A jak vůbec přežil, aby rozehrál největší partii v dějinách galaxie?

Možná i vás, stejně jako mě, při odchodu ze sálu právě takové dotazy napadaly, což ve výsledku rozhodně neprospělo celkovému vyznění snímku. Právě Císař totiž (nepřekvapivě) hrál klíčovou roli v celém příběhu devátých Hvězdných válek, během kterých se nás tvůrci snažili mermomocí přesvědčit o tom, že právě on celou dobu tahal za nitky. Což ale vzhledem ke konci původní (ano, té nejstarší) trilogie nedávalo smysl, když jsme se tehdy s imperátorem zdánlivě nadobro rozloučili za salvy blesků a stařeckého jekotu.

Vše ovšem mění novelizace Vzestupu Skywalkera, kterou napsal Rae Carson, jehož čekal nelehký úkol poslepovat všechny příběhové díry devátých Star Wars (a že jich bylo).

Jak tedy Palpatine přežil vlastní usmažení následované takřka bezedným pádem? Oproti filmu, kde tohle Sidious jen letmo zmíní, jde kniha mnohem více do hloubky, a my se tak dozvídáme celou pravdu. Předtím je však třeba podotknout, že kniha zatím oficiálně nevyšla, ale díky přednostně rozeslaným kopiím už se začala objevovat na internetu.

Pokud jste viděli film, jistě si pamatujete tu část, kdy Kylo Ren s pomocí sithského holocronu dorazí na planetu Exegol. Tam se tváří v tvář setká s Palpatinem, který je připoután k podivnému přístroji. Kniha však tuto scénu dále rozvádí a popisuje, jak si Kylo postupně vybavuje svá studia, při kterých zkoumal Klonové války, a pak poznává výše zmíněné zařízení. Podle toho poté usoudí, že je Palpatinův duch příliš silný na klon, ve kterém přebývá, a proto mu způsobuje vážná poškození.

Všechny lahvičky s tekutinou byly prázdné až na jednu, jež byla skoro vyčerpána. Kylo nakoukl blíže. Tohle zařízení už viděl, když jako kluk studoval Klonové války. Kapalina putující do živoucí noční můry, jež před ním stála, právě sváděla marný boj o to udržet pohromadě Císařovo hnijící maso.

„Co bys mi mohl dát?“ zeptal se Kylo. Konec konců, císař Palpatine žil a Kylo hluboko ve svých kostech cítil, že v sobě to naklonované tělo ukrývá ducha samotného Císaře. Ale byla to nedokonalá nádoba, neschopna udržet jeho nezměrnou moc. Už nemohla dlouho vydržet.

To, že tělo člověka na temné straně Síly hnije, však není novinkou. Na Sithy měla temná strana vždy nějaký negativní efekt, který byl o to větší, čím mocnější byl její nositel. A Palpatine představuje nejsilnějšího ze Sithů. Proto dává smysl, že jeho ducha neudrží jen tak ledajaká schránka. Lépe se tak vysvětluje i jeho rozhodnutí na konci filmu.

Je však škoda, že se k nám celý příběh dostává až s knihou. Bylo by totiž fajn jej vidět přímo na plátně. Novelizace devátých Star Wars tak rozhodně stojí za přečtení. Na vydání kompletní knihy si však zřejmě budeme muset ještě drahnou chvíli počkat, protože v Americe sice vychází sedmnáctého tohoto měsíce- kdy ale vyjde u nás, zatím nevíme.