Dlouhé čekání je u konce. Čeští fanoušci se po dvou letech konečně dočkali prvního pokračování třídílné knižní série Assassin's Creed: Poslední potomci, kterou v letech 2016–2017 napsal americký spisovatel Matthew J. Kirby, autor románů Icefall či The Clockwork Three.

Série Poslední potomci se od ostatních knižních projektů z videoherního světa Assassin's Creed celkem odlišuje. Zatímco většina knih buďto kopíruje či doplňuje známé příběhy Altaira, Ezia, Connora a dalších asasínů, Kirbyho young adult série se věnuje neznámým postavám z naší současnosti.

Hlavním hrdinou série je chlapec Owen, jehož otec zemřel ve vězení, obviněný ze zločinu, který podle Owena nikdy nespáchal. „Monroe, školní ajťák, mu však nabídne způsob, jak by mohl otcovo jméno očistit, a to když ho nechá použít Animus – zařízení, které uživatelům umožňuje prozkoumávat genetické vzpomínky pohřbené v jejich vlastní DNA.“ Díky Animu však Owen objeví víc, než očekával, existenci mocné relikvie s názvem Trojzubec ráje, kterou chtějí získat asasíni i templářský řád. „Brzy začne být zřejmé, že se Owen může zachránit pouze tak, že najde Trojzubec jako první.“

Jak sami můžete vidět, série Poslední potomci připomíná starý styl videoher ze světa Assassin's Creed. Stejně jako tomu bylo u příběhu Milese Desmonda, kniha prolíná události z naší současnosti se vzpomínkami předků, které Owen objevuje skrze zařízení Animus. Tyto prvky jsou sice obsaženy i v nových dílech videoherní série, ale příběhy ze současnosti hrají spíše druhé housle.

Pokračování s názvem Chánova hrobka navazuje na původní knihu v horizontu několika týdnů. Pokud se tedy chcete vyvarovat nepříjemným spoilerům z původní knihy, určitě přeskočte následující odstavec:

Ve druhé knize na Owena a jeho přátele čeká další dobrodružství, z Trojzubce totiž zbývají ještě další dvě ztracené části. „Další část měla být pohřbena s mongolským vojevůdcem Čingischánem, jehož hrobka nebyla nikdy nalezena. Nyní se musí bývalí přátelé na obou stranách konfliktu ponořit hluboko do simulací odehrávajících se ve válkou zmítané mongolské Číně, aby v boji s časem jako první nalezli další kousek a ochránili sami sebe.“

Za českým výtiskem samozřejmě nestojí nikdo jiný než nakladatelství Fantom Print, největší český vydavatel knih s videoherní tematikou. Českou lokalizaci měla opět na starosti Kateřina Niklová, která v minulosti přeložila velkou část knih ze světa Assassin's Creed.

Druhý román ze série Assassin's Creed: Poslední potomci s podtitulem Chánova hrobka u nás již vyšel. Na eshopu nakladatelství Fantom Print je k dispozici téměř čtyřicetistránková ukázka, která by vás o koupi mohla přesvědčit. Odkaz naleznete pod článkem v levém horním rohu v sekci zdroje