Americký spisovatel Ted Chiang patří v současné době mezi velmi úspěšné autory vědeckofantastických děl. Každá jeho kniha je výjimečná v tom, že se věnuje nejen velmi složitým, reálně podloženým otázkám současné či budoucí vědy, ale také filozofii. Nejedná se tedy o tituly pro každého čtenáře, ale pokud se řadíte mezi nadšence do vědy, z jeho knih budete unešení.

Přečtěte si také: Sci-fi povídky od Teda Chianga vás donutí se zamyslet a nedají vám spát

Jeho nejznámějším titulem je bezpochyby povídková sbírka s názvem Příběhy vašeho života (Príbehy vášho života), jež čtenářům přinesla prvních osm komerčních Chiangových povídek. Celá kniha zkoumá, co vlastně znamená žít ve světě, jenž je poznamenán hlubokou nejistotou, ale zároveň naplňuje lidi nekonečným úžasem.

„Jaké je to razit si z vrcholku Babylonské věže cestu vzhůru nebeskou klenbou, tvrdou jako žula? Co když je veškerá naše matematika založena na elementární chybě a 1 + 1 nerovná se 2? Jak se domluvit s mimozemšťany, kteří se dorozumívají jazykem, jenž přesahuje naše vnímání reality?“ Na všechny tyto otázky přináší první Chiangova kniha povídek odpovědi.

Úspěch povídkové sbírky Příběhy vašeho života byl tak obrovský, že se stala předlohou pro velmi dobrý sci-fi film Příchozí z roku 2016. Ten byl vytvořen režisérem Denisem Villeneuvem (Blade Runner 2049) a scénáristou Ericem Heissererem (Bird Box). V hlavních rolích se zde ukázali například Amy Adams (Muž z oceli), Jeremy Renner (Avengers), Forest Whitaker (Bojovník) a další.

Teď se však vraťme ke knižní příloze. První vydání knihy se objevilo v Česku v roce 2011 díky nakladatelství Plus. Na překladu pracovalo překladatelské trio Richard Podaný, Pavla Horáková a Robert Hýsek. O šest let později se povídkové sbírky dočkali i slovenští čtenáři. Titul vyšel pod taktovkou nakladatelství Premedia se slovenským názvem Príbehy vášho života.

O celkem dlouhých deset let později od českého vydání od nakladatelství Plus se Příběhy vašeho života dočkají nového českého vydání. Jediné, co se na titulu změní, bude cover art a vydavatelství, kterým bude oblíbené nakladatelství Host. Co se obsahu týče, kniha by měla být stejná, protože u titulu je uvedeno stejné překladatelské trio jako u prvního vydání.

Druhé vydání sci-fi povídkové sbírky Příběhy vašeho života by se v prodeji mělo objevit již 9. února/februára 2021. Bude obsahovat 349 stran v pevných deskách ve formátu 13,5x20,5 centimetrů.