Během minulého roku vyšel na streamovací platformě Netflix velmi dobrý seriál Dámský gambit. Tato sedmidílná minisérie od Scotta Franka (Logan: Wolverine) a Allana Scotta (Padlí andělé), která vypráví příběh dívky ze sirotčince s neskutečným nadáním pro šachové partie, si okamžitě získala mnoho fanoušků po celém světě. Málokdo však ví, že je seriál natočen podle knižní předlohy.

Přečtěte si také: Dámský gambit je aspirant na nejlepší seriál roku

Kniha s totožným názvem Dámský gambit (The Queen's Gambit) vznikla v roce 1983 pod rukama již zesnulého amerického spisovatele Waltera Stona Tevise. Ten se ve světě proslavil převážně jako autor románů The Hustler, The Color of Money či The Man Who Fell to Earth, které se časem dočkaly svých filmových adaptací. Nejznámější z adaptací je bezpochyby snímek Barva peněz (The Color of Money) od Martina Scorseseho (Prokletý ostrov).

I když byl Walter Stone Tevis velmi dobrý autor, v Česku a na Slovensku jsme si mohli v češtině přečíst jen sci-fi romány Zpěv drozda, Planéta exilu a Kroky slunce. Žádný z jeho non-scifi tragických románů u nás nikdy nevyšel, avšak díky úspěchu seriálu Dámský gambit by mohlo svítat na lepší časy.

Během tohoto týdne by se totiž měl román Dámský gambit objevit na Slovensku díky nakladatelství Premedia. Slovenské vydání s překladem od Samuela Marce bude svázané v pevných deskách s cover artem, který odkazuje právě na seriálovou adaptaci. Datum vydání je stanoveno na 1. dubna/apríla 2021.