Už dlouho víme, že snímek Avengers: Secret Wars bude příštím velkolepým zakončením další etapy MCU, kterým byl i veleúspěšný titul Endgame (2019). Snímek je od nás sice ještě na míle vzdálený, ale už teď se začínají vynořovat zajímavé zvěsti o tom, co s ním vlastně Marvel plánuje udělat. Joanna Robinson, jedna z autorek knihy MCU: The Reign of Marvel Studios, nedávno uvedla, že Kevin Feige, jenž Marvel vede, pravděpodobně plánuje s chystaným snímkem restartovat MCU.

Ovšem ne kompletně, autorka v podcastu The Watch uvedla, že Marvel má v plánu se snímkem odstranit vše, co zkrátka nefunguje, v rámci čehož může přivést zpět i lidi, o kterých jsme si mysleli, že jsou navždy pryč. Server Screen Rant také poznamenal, že restart naznačuje i výše uvedená kniha, ve které se například píše následující:

,,Feige se musel z komiksů naučit různé lekce: Jak superhrdinové potřebovali pravidelně restartovat, jak zabránit tomu, aby se spin-offy a různé varianty vymkly kontrole, jak by každoroční megacrossover mohl sjednotit nesourodou řadu postav.“ 

Není to ostatně poprvé, co se o Avengers: Secret Wars šuškalo, že poslouží jako konec MCU, jak ho fanoušci v současnosti znají. Důvěryhodný insider CanWeGetSomeToast již dříve uvedl, že Secret Wars předznamená konec pro nynější podobu MCU. Podle všeho se tak má jednat o konečný „lehký“ restart.

Zmíněný insider uvedl, že Feige bude pro příští fáze po Secret Wars čerpat z komiksů éry All-New, All-Different Marvel. A jak už může být z názvu patrné, jedná se o další řadu komiksů z let 2015 – 2019, která podrobně popisuje nový Marvel Universe po dějové linii Secret Wars.

Co se týče hlavního příběhu Secret Wars, tak se předpokládá, že se dočkáme adaptace stejnojmenné komiksové předlohy z roku 1984. V ní mimozemská entita jménem Beyonder přemístí členy Avengers, X-Meny, Fantastickou čtyřku a další superhrdiny a superpadouchy na planetu Battleworld, kde mají svést bitvy obrovitánských rozměrů. Je vcelku dost pravděpodobné, že filmový Beyonder se stane další variantou Kanga Dobyvatele (Jonathan Majors), který po Thanosovi převzal otěže primárního arci-záporáka MCU. 

Není žádnou novinkou, že zlaté časy filmového Marvelu už jsou nějaký ten pátek pryč. Tržby nových titulů čtvrté a páté fáze už nejsou kdovíjak působivé (s výjimkou filmů jako třeba Spider-Man: Bez domova a Strážci Galaxie: Volume 3), recenze jsou také nic moc a seriály příliš netáhnou.

Povězme si to na rovinu, zájem o komiksové filmy upadá. A to platí i pro DC, které se v roce 2025 pokusí zachránit James Gunn a Peter Safran s jejich rebootovaným univerzem DCU. Nebylo by proto divu, kdyby Feige chystal něco podobného, byť asi ne v tak velkém měřítku. Necháme se každopádně překvapit, co pro nás Marvel přichystá. Času na to má ještě dost. Snímek by měl totiž dorazit do kin až 6. 5. 2027.