Pokud se vám líbil Svěrákův Kuky se vrací (2010) a rádi byste viděli podobně podmanivé dobrodružství pro celou rodinu v lese, rozhodně byste nyní měli zbystřit. Talentovaný Filip Mašek na svém youtubovém kanále nedávno zveřejnil video, které představuje jeho nadcházející projekt jménem Kaštánci. Podívat se na něj můžete výše. Jak v něm Filip vysvětluje, jednat by se mělo o pohádku, v níž se hlavními protagonisty stanou obživlé postavičky (nejenom) z kaštanů, které v našich krásných lesích zažívají nejrůznější dobrodružství.

A co si budeme povídat, i přestože ukázky ve videu stále ještě nemají finálovou podobu, už teď vypadají mnohonásobně lépe než mnohé jiné české projekty, kde se hraje s animací. Ne nadarmo nazýváme Filipa talentovaným, protože celý projekt má pod palcem sám, tudíž se stará nejenom o animace a celkový vizuál, ale také o scénář. A zdá se, že je skutečně na dobré cestě nadělit nám něco opravdu jedinečného.

Je navíc hrozně fajn vidět, že Filip si na tvorbě Kaštánků opravdu dává záležet. V rámci výroby také používá motion capture oblek, s jehož pomocí nahrává veškeré animace postav, které se v pohádce objeví. Dokonce s tím zašel tak daleko, že pro to používá i skutečné auto. A musíme říct, že scéna s následným převedením do animovaného stylu, během které hraje píseň Free Bird od skupiny Lynyrd Skynyrd (Ano, také jsme si hned vzpomněli na prvního Kingsmana), vypadá opravdu náramně.

Pryč jsou časy, kdy jste na podobnou výrobu potřebovali celý tým lidí, nyní stačí mít pouze jednoho jediného člověka s trochou talentu, který to vše dokáže utáhnout sám. Jak je ve videu řečeno, Filip má již zpracované jednotlivé postavy, prostředí a hlavní dějovou linii, nyní to bude muset nějak konstruktivně poslepovat k sobě, aby z toho byla řádně parádní podívaná se vším všudy. 

Z výše uvedeného videa je to sice asi zřejmé, ale Filip Mašek rozhodně není žádný amatér. Podílel se například na tvorbě skvělé české video-povídkové série jménem The Witcher Stories, kde si vzal pod palec kameru, střih a tvorbu vizuálních efektů. Pamatujete na ten díl s oním úchvatným drakem, oproti kterému působil ten z Netflixu neuvěřitelně trapně a lacině? Tak přesně ten je Filipovou prací.

Rozhodně jsme zvědaví na finální výsledek, protože pokud půjde vše jako po másle, z Kaštánků by mohlo být na poli české animace opravdu významné dílo.