Pokud chce člověk začít hrát karetní hry, má několik možností. A právě obchodní model Living Card Game je jednou z těch schůdnějších možností. Pokud si člověk sežene základní sadu, získá již silný základ, plus i více než jednu možnou karetní kombinaci. Nicméně po čase může být shánění základní sady karet poněkud náročnější, pokud se všechny výtisky vyprodají. O to větší nadšení mohou cítit fanoušci Pána Prstenů, protože právě k této karetní hře vyjde základní sada znovu. A to dokonce v revidované edici.

Živá karetní hra (Living Card Game) je obchodní model, kdy hráč při koupi přesně ví, jaké karty si kupuje. Kupující tak není překvapen náhodou, vždy přesně ví, jak se jeho karetní sbírka, potažmo herní zážitek, rozroste. Navíc se vydavatelé snaží dodat všechny karty v maximálním možném počtu kopií, aby nebylo třeba stejná rozšíření kupovat opakovaně. Pravda, v základní krabici některé karty bývají v menším než maximálním počtu kopií, ale to záleží hru od hry.

Karetní hra Pán prstenů LCG je kooperativní, tedy hráči musí společně čelit hrozbám ve snaze vyřešit jeden z předem vybraných scénářů. Vydalo jej vydavatelství Fantasy Flight Games, která má právě s modelem LCG značné zkušenosti. Za český překlad můžeme vděčit vydavatelství Blackfire.

Pán prstenů LCG se odehrává v období pokrývající sedmnáct let od Bilbových stojedenáctých narozenin až po Frodovo opuštění Kraje. Hra se v tomto období snaží pokrývat nejrůznější příběhy, které se odehrávají kdesi ve Středozemi. 

V původní verzi obsahovala základní sada dvě stě šestnáct karet, nové vydání tento počet navýší rovnou na tři sta třináct. Díky tomu bude možné hru rozehrát s jedním balením rovnou ve čtyřech hráčích. Navíc tři základní scénáře bude možné propojit v jedno epické dobrodružství. Aby to bylo únosné, pomohou hrdinům nové karty, které jsou vytvořené výhradně pro kampaň. Konkrétně se jedná o karty výhod a strastí.

Kampaň probíhá jako standardní scénář, tedy výběr hrdinů a balíčku, nicméně po dokončení jedné z částí kampaně je možné některé karty z balíčku vyměnit, plus připravit se tak na nové výzvy. Výměna hrdinů (až na výjimky) možná není. Proto je třeba dávat si pozor, aby některý z hrdinů nepadl, byl by tak vyřazen po zbytek kampaně.

Ke hře existuje mnoho různých rozšíření, ať již menších, případně větších. Ty přidávají jak nové karty, tak především nové scénáře. Dokonce se mohou vymanit z časového rámce původní hry, je tak možné najít scénáře pokrývající knihu Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, případně knihy z trilogie Pán prstenů.

Toto revidované vydání bude pochopitelně s dalšími rozšířeními kompatibilní. Přeci jen nic neubírá, nic nemění, pouze přidává nové věci. Dočkáme se ho již na konci ledna/januára, případně začátkem února/februára .