Oscarový producent světoznámých filmů Titanic a Avatar, Jon Landau, zemřel v pátek 5. července po dlouhém boji s rakovinou. Bylo mu 63 let.

Jon Landau byl dlouholetým spolupracovníkem režiséra Jamese Camerona a společně stáli za třemi z nejvýdělečnějších filmů všech dob. S Titanicem se stali průkopníky, protože šlo o první film, který překonal hranici miliardy dolarů v celosvětových tržbách. Tento rekord Landau dvakrát překonal s filmy Avatar (2009) a Avatar: Cesta Vody (2022).

V roce 1989 ve věku pouhých 29 let se Landau stal výkonným viceprezidentem produkce celovečerních filmů ve společnosti 20th Century Fox. Zde dohlížel na produkci filmů jako Smrtonosná past 2, Poslední Mohykána a Pravdivé lži. Právě během produkce Pravdivých lží se seznámil s Jamesem Cameronem, a když poté odešel z Foxu, začal pracovat na projektu, který měl kódové označení „Planet Ice“, později známém jako Titanic.

Spolupráce mezi Landauem a Cameronem se prohloubila a vedla k vytvoření legendárních filmů, které posunuly hranice filmového průmyslu. Landau nejen produkoval tyto filmy, ale také vedl společnost Lightstorm Entertainment, kterou s Cameronem založili. Pod jeho vedením vznikla mimo jiné komiksová řada Avatar spin-offů u Dark Horse Comics a Avatar knižní série u Penguin Random House. Také byl poradcem při tvorbě videoher Avatar: Frontiers of Pandora a Avatar: Reckoning.

Kromě filmů z Avatar univerza produkoval Landau také filmy jako Muž z kalendáře (1987), Solaris (2002) a Alita: Bojový Anděl (2019). Jeho přístup k práci charakterizovala vášeň a snaha inspirovat ostatní, jak sám uvedl v rozhovoru pro The Talks v roce 2022: „Nikdy jsem nemohl jen tak sedět u stolu a něco podepisovat. Nejen jako producent, ale i v životě. Chci se podílet, chci mít hlas, chci mít vliv. Chci být schopen inspirovat lidi, aby šli za hranice toho, co si myslí, že dokážou, aby cítili hrdost na to, co děláme. Myslím, že to je velmi důležitá věc. Nikdy a nikde v životě nechci být tím člověkem, který jen sedí za stolem."

Landau po sobě zanechal manželku Julii, se kterou byl ženatý téměř 40 let, a jejich dva syny, Jamieho a Jodieho. Přátelé a kolegové na něj vzpomínají jako na vizionáře a inspirativního člověka, jehož ztráta je nenahraditelná.

Alan Bergman ze společnosti Disney Entertainment, na jeho počest uvedl: „Jon byl vizionář, jehož mimořádný talent a vášeň přivedly na plátna některé z nejnezapomenutelnějších příběhů. Jeho pozoruhodný přínos filmovému průmyslu zanechal nesmazatelnou stopu. Bude nám všem velmi chybět."

Jon Landau bude navždy zapsán do historie jako jeden z nejvýznamnějších producentů, jehož práce a odkaz budou inspirovat budoucí generace filmařů.