Tak to vypadá, že na Jasona Bournea, extrémně schopného zabijáka s amnézií, žádný klídek a pokoj stále ještě nečeká. Server Deadline nedávno uvedl, že slavná filmová série, ve které se zmíněné role chopil Matt Damon, dostane další celovečerní podívanou. Celý projekt je momentálně ve velice brzké fázi vývoje, nicméně studio Universal se bude snažit, aby do něho opět dostalo Matta Damona, jeho účast totiž zatím není jistá.

Zdá se ale, že už je známo jméno filmaře, který snímek natočí. Universal momentálně o filmu jedná s Edwardem Bergerem, jehož nejznámějším titulem je válečný snímek Na západní frontě klid (2022), adaptace slavného stejnojmenného románu, který napsal Erich Maria Remarque. Film letos vyhrál hned několik Oscarů, včetně toho za Nejlepší mezinárodní film. 

Hodí se připomenout, že jistá šeptanda o dalším Bournovi probíhala už v roce 2019, kdy producent Ben Smith uvedl, že další díl je ve výrobě. Zda se ale jedná o ten samý projekt, není známo.

Nyní je otázkou, zda se k chystanému snímku Damon skutečně upíše. V minulosti herec uvedl, že by pro další díl klidně spojil síly s Jeremym Rennerem (Hawkeye), který si zahrál hlavní roli agenta Aarona Crosse ve spin-offu Bournův odkaz (2012). Zároveň ale také Damon připustil, že s Bournem už možná došel na konečnou.

Onen spin-off vychází z chválené a komerčně úspěšné trilogie, která se skládá z titulů Agent bez minulosti (2002), Bournův mýtus (2004) a Bourneovo ultimátum (2007). V roce 2016 si Damon roli zopakoval ve volném pokračování jménem Jason Bourne, které však mělo spíše rozporuplné recenze. A pak tu ještě máme seriálový spin-off jménem Treadstone, který byl ale zrušen hned po první řadě. Co dalšího na Bourna čeká v dalším díle (pokud tedy bude opět přímo o něm), zatím není známo. 

Scénář podle všeho ještě není dokončený, po konci stávky scenáristů by se na něm ale mělo usilovně pracovat.

Otázkou je, zda Jason Bourne skutečně další dobrodružství potřebuje. Výše zmíněný snímek z roku 2016 byl sice v mnoha ohledech zábavným akčním thrillerem, přesto ale už působil jako taková zbytečná kapitola v Bournově příběhu, jenž jinak byl hezky uzavřený ve třetím díle.

Mohlo by ale být velice zajímavé, kdyby skutečně Bourna postavili proti Crossovi, čímž by se mohl na scénu vrátit i Jeremy Renner. Zatím ale nepředbíhejme, necháme se překvapit, co přinese příští rok.