Snímek V zajetí démonů z roku 2013 se rychle stal moderní hororovou klasikou, kterou vychvalovali do nebes jak zděšení diváci, tak i kritici. A James Wan tak dokázal, že patří mezi nejlepší mistry hrůzy současnosti. Film si skvěle vedl i z komerčního hlediska, z rozpočtu 20 milionů dolarů se mu celosvětově podařilo vydělat parádních 319 milionů. Na film tak následně navázala dvě další pokračování, první z roku 2016 a druhé z roku 2021, které už ale místo Wana zrežíroval Michael Chaves.

Úspěch nového hororového univerza, v němž ztvárňuje primární roli manželský pár vyšetřovatelů paranormálních jevů v podání herců Patricka Wilsona a Very Farmigy, měl za následek také vznik různých spin-offů, mezi které patří například Annabelle a Sestra. Fanoušci ale za nejvíce kvalitní považují právě díly z původní série V zajetí démonů. 

Jak již bylo zmíněno, třetího dílu s názvem V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz, který si u diváků také nevedl nejhůř, vznikl v roce 2021. V přípravě je už ale i čtvrtý díl, kterého bychom se měli dočkat někdy v následujících letech. Pracuje na něm i sám James Wan, ovšem slavný hororový režisér v nedávném rozhovoru pro Collider naznačil, že čtvrtý díl by mohl být tím posledním, který celou ságu uzavře. Při dotazu, zda i nadále probíhají práce na V zajetí démonů 4, odpověděl režisér následovně:

,,Ano, právě na tom pracujeme. Na filmech ze série V zajetí démonů nám hodně záleží. A tak si trochu chceme dát na čas, abychom se ujistili, že všechno uděláme správně. Musíme se také ujistit, že emocionální příběh Warrenových, se kterým se posuneme dál a potenciálně ho uzavřeme, bude správně odvyprávěný.“

Když poté Wan dostal dotaz, zda to znamená, že čtvrtý díl bude poslední, režisér odpověděl: ,,Člověk nikdy neví. Uvidíme.“

Možnost vzniku pátého dílu tak stále ještě existuje, ale vzhledem k rozsáhlosti celého univerza, které se rozšiřuje i skrze zmíněné spin-offy, by nebylo překvapivé, kdyby se tvůrci rozhodli hlavní sérii už zabalit. Je ovšem pravda, že ani třetí díl si v kinech nevedl nejhůře, ten zas z rozpočtu 39 milionů vydělal přes 206 milionů, což z něho dělalo jeden z nejvýdělečnějších hororů roku 2021. 

O scénář pro čtyřku se opět postará David Leslie Johnson-McGoldrick, který pracoval jak na třetím, tak i na druhém díle.

Wan se na třetím díle podílel nejenom jako producent, ale i jako jeden z tvůrců filmového příběhu. Zatím však není známo, zda se pro chystaný čtvrtý díl chopí otěží režie, nicméně pokud by měl být skutečně posledním, bylo by vcelku příhodné, kdyby sága skončila opět u něj.