V roce 2021 se začalo aktivně jednat o novém filmu se Supermanem, ve kterém by ikonického DC hrdinu tentokrát ztvárnil černošský herec. O scénář se měl tehdy postarat americký autor Ta-Nehisi Coates, jenž pro Marvel například psal komiksy, které se zaměřovaly na Black Panthera a Kapitána Ameriku. Jako producent měl zas na snímek dohlížet slavný filmař J.J. Abrams.

Představa černošského Supermana ostatně není nic nového, takovéto verze jsme se už ostatně dočkali i v komiksech. Kupříkladu Calvin Ellis, Superman ze Země 23, se poprvé objevil v komiksu Final Crisis #7 z roku 2009, přičemž se zároveň také jednalo o prezidenta Spojených států. A ano, Calvin Ellis tak byl skutečně inspirovaný Barackem Obamou, který se hlavou USA stal právě ve zmíněném roce. O roli také před lety jevil zájem Michael B. Jordan, který v konkurenčním MCU ztvárnil padoucha Killmongera.

Věci se pro filmové DC univerzum od roku 2021 ale zásadně změnily. Jaké má tedy projekt šance nyní? 

Inu, zdá se, že stále poměrně nadějné. Jak už ví snad každý živáček na světě, James Gunn a Peter Safran hodlají v roce 2025 odstartovat své DCU, které bude pro celý DC svět ve filmu jedním velkým restartem. Sám Gunn navíc píše a následně i zrežíruje nový snímek se Supermanem, jenž ponese podtitul Legacy. Zároveň ale nesmíme zapomenout na to, že bude existovat i samostatné univerzum jménem DC Elseworlds, jehož filmy nebudou překážet kontinuitě restartovaného DCU světa. Do Elsewords tak například patří jak Joker (2019) a jeho chystané pokračování od Todda Phillipse, tak i Batman (2022) od Matta Reevese.

A zdá se, že jednoho dne by tam mohl patřit i film o černošském Supermanovi. V rozhovoru pro io9 James Gunn uvedl, že projekt určitě ještě nemusí být smeten ze stolu, přičemž s jeho chystaným filmem nemusí mít vůbec nic společného.

,,Vím, že Chantal Nong, která na tomto projektu dělá jako výkonná producentka, je z toho filmu nesmírně nadšená. Pokud s ním někdo přijde a bude to znít skvěle, scénář jsem nečetl, přičemž bude správné i načasování, rozhodně to jednoho dne může vzniknout. Vůbec to s tím [s DCU] nebude souviset. Byl by to příběh z Elsewords jako Joker.“

Podle všeho by se ale Coatesova verze nezaměřila na zmíněného Calvina Ellise, místo toho měl chystaný snímek opět vyprávět o Clarku Kentovi, tentokrát však s jinou barvou kůže. Tudíž se zdá, že celý projekt ještě není mrtvý, přičemž je možné, že v následujících měsících bude dostávat ucelenější podobu. 

Prioritou je ale momentálně samozřejmě Gunnův Superman: Legacy, pro nějž se brzy začne hledat herecké obsazení. Jak už dlouho víme, čekat bychom neměli tradiční origin. Měli bychom vidět Supermana, který balancuje mezi svým kryptonským a lidským já.

Příběh by se tak měl odehrávat v době, kdy Superman už nějakou dobu pracuje jako Clark Kent v novinách Daily Planet, ale zároveň se snaží ochraňovat lidstvo jako létající superhrdina. Stále je to ale strašný idealista, který se nerad uchyluje k násilí.

Snímek by měl premiérovat 11. 7. 2025.