Pokud bychom měli udělat TOP 10 nejznámějších hlasů filmových záporáků, zcela bezpochyby by do ní spadal i ten, který náleží Darthu Vaderovi. Zdá se to neuvěřitelné, ale americký herec James Earl Jones je Vaderovým hlasem už od samotného počátku celé Star Wars ságy. Jednoho z nejslavnějších padouchů kinematografie tak namluvil jak v původní trilogii, tak i například v Pomstě Sithů a Rogue One. Samozřejmě nemohl vynechat ani nedávný seriál Obi-Wan Kenobi, kde se o roli podělil ještě s Haydenem Christensenem.

Ovšem zdá se, že zmíněný seriál byl posledním Star Wars projektem, kterého se Jones zúčastnil. Nedávno totiž jednadevadesátiletý herec oznámil, že se svou nejvíce ikonickou postavou končí. Ovšem není třeba kvůli tomu smutnit.

Magazín Vanity Fair totiž informoval o tom, že herec poskytl filmařům práva na svůj ikonicky hluboký a charismatický hlas, aby s ním mohli v budoucnu vynaložit po svém. Pokud by se tedy Vader v nějakém budoucím Star Wars projektu ještě někdy vrátil, byl by mu za pomocí stále zlepšující se umělé inteligence poskytnut Jonesův synteticky napodobený hlas. A jelikož žijeme v době, kdy lze tvořit opravdu velice přesvědčivá deep fake videa, mnozí by ani nemuseli slyšet rozdíl. Vaderův hlas tak bude za pomocí moderních technologií působit ve světě Star Wars i nadále.

Jelikož bude Jonesovi zanedlouho neuvěřitelných 92 dva let, jeho hlasivky už oproti předchozím desetiletím vydávají jiný zvuk. Pro jeho působení v seriálu Obi-Wan Kenobi proto Lucasfilm najal ukrajinské studio Respeecher, které v minulosti pracovalo také na hlasu Luka Skywalkera pro seriál The Book of Boba Fett. Práci však výrazně zkomplikovala invaze Ruska, ovšem i přes Putinovu agresi byli představitelé studia odhodlaní na Vaderově hlase i nadále pracovat, přičemž si umanuli, že projekt musí dokončit. 

Jones v dětství úspěšně překonal svůj problém s koktáním, přičemž následně se stal jedním z nejznámějších hlasů v historii filmu. A to nejenom jako Vader. Fanoušci Disneyho klasik si ho možná budou pamatovat i jako moudrého Mufasu ze Lvího krále, o kterém momentálně významná společnost tvoří nový film.

Svou filmovou kariéru zahájil legendárním snímkem Stanleyho Kubricka jménem Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu z roku 1964, má za sebou tak slavnou kariéru trvající šest desetiletí.