Režisér James Cameron má momentálně plnou hlavu nejnovějšího Avatara s podtitulem The Way of Water, který začal před týdnem drtit kina. Nesmíme ale samozřejmě také zapomenout na to, že slavný filmař je otcem ještě jedné velké sci-fi značky. Tou je filmová série Terminátor, které Cameron nadělil první dva díly, mnohými dodnes považované za jediné opravdu kvalitní.

A i když je momentálně slavná série na mrtvém bodě, Cameron v nedávném rozhovoru pro podcast Smartless odhalil poměrně dost překvapivou informaci. Údajně probíhají diskuze o restartu terminátorské značky, přičemž sám Cameron nezavrhl možnost, že by se na tvorbě filmu podílel.

Zároveň ale zdůraznil fakt, že ještě nebylo o ničem rozhodnuto, tudíž fanoušci by se neměli radovat předčasně. Není však známo, zda by byl Cameron ochotný příštího Terminátora sám přímo zrežírovat, je totiž pravda, že je momentálně plně zaneprázdněn Avatarem, který se má dočkat ještě tří dalších dílů. Je proto asi pravděpodobnější, že Cameron se bude na projektu podílet opět jako jeden z producentů. Ale ještě uvidíme, co se z toho vyklube. 

Fanoušci považují za nejlepší filmy série právě ty, o které se postaral James Cameron, tedy první Terminátor z roku 1984 a pokračování Terminátor 2: Den zúčtování, jež je často oslovováno jako jeden z nejlepších sci-fi filmů všech dob. Pak to ale začalo jít z kopce.

Díly Terminátor 3: Vzpoura strojů a Terminátor Salvation už na mnohé diváky působily jako příliš slabý odvar skvělých prvních dvou dílů, v roce 2015 pak přišel další pokus v podobě snímku Terminator Genisys, který před premiérou doporučoval i sám Cameron, ale nakonec z toho vyšel scenáristický bordel, jenž je mnohými považován za nejhorší díl série. A před několika lety jsme se dočkali nejčerstvějšího přídavku slavné sci-fi série, který nesl název Terminátor: Temný osud. I přestože reakce od kritiků už byly o něco pozitivnější, Temný osud se i tak stal komerčním propadákem.

Nutno také dodat, že všechny terminátorské filmy se odehrávají ve stejném univerzu, ovšem Temný osud se pokusil o menší „nápravu,“ v rámci které navázal na události druhého dílu a ignoroval všechny filmy, co přišly po něm. 

O tvorbě nového Terminátora kolovaly zvěsti už před rokem, tehdy se navíc zdálo, že příští film by mohl mít víc hororovější nádech. Zdá se ale, že z toho nakonec nic nebude. Není žádným tajemstvím, že fanoušci dychtí po dalším opravdu parádním terminátorském snímku celá dlouhá léta, respektive od doby vydání dvojky.

A kdo ví, možná bude kompletní reboot posunem tím správným směrem. Samozřejmě za předpokladu, že z oněch diskuzí něco vyleze. Cameron každopádně před několika měsíci uvedl, že se kromě Avatara chce věnovat i jiným projektům. Bude mezi ně patřit i nový Terminátor? A může vůbec fungovat i bez přítomnosti Arnolda Schwarzeneggera? To se holt necháme překvapit.