Režisér Robert Eggers patří mezi nejlepší hororové režiséry současnosti. Však se stačí podívat na jeho hrůzostrašné filmy jako Čarodějnice a Maják, ze kterých vám bude přebíhat mráz po zádech. Úspěšný tvůrce se ale tentokrát rozhodl nadělit filmovému světu něco nového. Příští léto se totiž dočkáme jeho drsného vikingského dramatu, které ponese název Seveřan (The Northman). A jak je z traileru patrné, čeká nás opravdu unikátní podívaná. Příběh se bude odehrávat na Islandu během 10. století. Zaměří se na prince jménem Amleth (Alexander Skarsgård), který si žije poklidným životem pod královskou ochranou svého otce (Ethan Hawke). Jeho svět se však obrátí naruby po příchodu jeho strýce Fjölnira. Ten chlapcova otce usmrtí, v rámci čehož je následně Amleth nucen ze svého domova utéct. 

Svému strýci ale přísahá pomstu. Trailer nám následně ukáže Amletha jako dospělého muže, ze kterého vyrostl neobyčejně schopný a hrozivý válečník, jehož smyslem života je najít a usmrtit muže, co mu přinesl tolik utrpení. Nutno podotknout, že Eggers film napsal společně se Sjónem Sigurdssonem, známým islandským spisovatelem a básníkem. Režisér mimo jiné řekl, že Seveřan je vůbec nejvelkolepějším a nejambicióznějším filmem, co kdy natočil. Což ale příliš velká slova nejsou, protože filmy Čarodějnice a Maják měly poměrně skromné zasazení. Bude ale určitě zajímavé sledovat to, jak si talentovaný filmař poradí se žánrem, který není hororový. 

Seveřan se může chlubit hvězdným a opravdu sympatickým hereckým obsazením. Kromě výše zmíněných se dočkáme herců jako Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Claes Bang, Murray McArthur, Ian Gerard Whyte, Kate Dickie, Hafpór Júlíus Björnsson, Ralph Ineson a i zpěvačky Björk, která se naposledy ve filmu objevila v roce 2000. A to ve snímku Tanec v temnotách od Lars von Triera. Premiéry Seveřana se dočkáme 14. 4. 2022.