Letos se nám slavná hororová značka Evil Dead (Smrtelné zlo) vrátila ve velkém. V půlce jara se přiřítil do kin snímek Smrtelné zlo: Probuzení, o který se postaral režisér Lee Cronin. A nejenže se na film lepily především pochvalné reakce, ale zároveň si i vedl velice slušně komerčně. Z relativně nízkého rozpočtu kolem 19 milionů se mu podařilo celosvětově utržit až 146,7 mega. Což je ze všech dosavadních filmů série nejlepší výsledek. Jak to tedy se slavnou značkou, které v roce 1981 vdechl život režisér Sam Raimi se snímkem Lesní duch, vypadá nyní?

Inu, server Collider si před nějakou dobou popovídal s hereckou ikonou celé hororové franšízy, kterou je samozřejmě Bruce Campbell. Ten v sérii ztvárnil Ashe, hlavního protagonistu jak v původní trilogii Raimiho filmů (Lesní duch, Smrtelné zlo 2, Armáda temnot), tak i v navazujícím seriálu Ash vs Evil Dead (2015). Pro výše zmíněné Probuzení tentokrát působil jako jeden z producentů. A o budoucnosti značky mluvil rozhodně pozitivně. 

Campbell v první řadě velice chválil výše zmíněného Cronina, o němž řekl, že bude velice těžké dostat ho zpátky na palubu, protože je nyní velice žádaný. Především ale řekl, že fanoušci mohou nyní očekávat další Evil Dead filmy přibližně každé dva až tři roky, tentokrát tak nebudou muset čekat celé jedno desetiletí. S tím samozřejmě hrozí ono nebezpečí, že diváky může značka tímto přístupem eventuálně omrzet, nicméně Campbell uvedl, že se pokusí značku zachovat trvale překvapující.

Lee Cronin zatím podle všeho žádný velký projekt na krku nemá, je tudíž možné, že o další snímek se opět postará on. Ale to ukáže až čas. Momentálně se ale zdá, že značka Evil Dead jednoznačně neřekla poslední slovo. A že dalšího titulu se dočkáme spíše dříve než později. 

Mimo hru není ani Sam Raimi. Ten totiž letos na jaře uvedl, že by se jednoho dne rád opět vrhl na další filmový Evil Dead projekt, v němž by zase spojil síly s Brucem Campbellem. Tehdy prohlásil následující:

,,Stále si myslím, že se najde místo pro nejrůznější druhy Evil Dead filmů. Neřekl bych, že by se nějak navzájem rušily. Práci s Brucem a Robem [producent Rob Tapert] miluji. Miluju ji jako producent, protože jsou to opravdu dobří partneři, ale také si užívám, když mě podporují jako režiséra. A doufám, že přesně něco takového bude eventuálně možné.“

Pokud by ale další Evil Dead natočil Raimi, patrně bychom mohli očekávat zase o něco komediálnější verzi, novější tituly od Cronina a Fedeho Álvareze, jenž natočil Lesního ducha z roku 2013, byly už o něco vážnější. Uvidíme, třeba se nějakého velkého oznámení dočkáme už příští rok.