Ano, Umučení Krista (2004), rozporuplně přijímaný film Mela Gibsona, se skutečně dočká pokračování. To už ostatně víme pár let, ale pořád není jasné, kdy se vlastně dalšího biblického dramatu dočkáme. Ještě loni na podzim se k nám dostávaly zprávy o tom, že natáčení mělo začít v první polovině letošního roku, ale k tomu nakonec nedošlo.

Nedávno však přišla s dalšími novinkami italská zpravodajská agentura Italpress. Ta tvrdí, že Mel Gibson je momentálně s jedenáctičlenným týmem na Maltě, kde se poohlíží po vhodných místech pro produkci dalšího dílu, který podle všeho ponese název The Passion of the Christ: Resurrection. Gibsona pozvala tamní filmová komise. Kromě Malty se bude pokračování údajně natáčet také v Izraeli, Maroku a Itálii.

Natáčení by podle všeho mohlo začít někdy po začátku roku 2025. Gibsona totiž ještě čeká tiskové turné kvůli jeho nejnovějšímu zrežírovanému počinu, kterým je thriller Flight Risk

Očekává se, že role Ježíše se opět zhostí Jim Caviezel, který loni v létě uvedl, že chystané pokračování bude zřejmě rozdělené na dvě části. Scénář, na kterém Gibson pracoval spolu s Randallem Wallacem (Statečné srdce), během let prošel řadou úprav, ale už by měl být konečně dokončený, byť podle všeho existovaly dvě zcela odlišné vize, jakým směrem se měl ubírat. Podle Gibsona by se mělo jednat o řádně psychedelický zážitek, v němž by mohlo hrát větší roli i nadpřirozeno, stejně tak má diváky zavést do „alternativních říší“.

Příběh by se podle všeho měl odehrávat buď uvnitř Ježíšovy mysli během posledního pokušení, nebo během času stráveném v pekle před jeho vzkříšením. Je otázkou, zda Gibsonovy opilecké antisemitské výroky z roku 2006 nezkomplikují hledání distributora, ale to se uvidí zřejmě až po skončení hlavní části produkce. 

Jak již bylo řečeno, první díl byl přijat rozporuplně, někteří ho chválili za jeho působivé vyobrazení poslední části Ježíšova života, jiní zas odsuzovali nadměrné násilí a jisté prvky, které podle nich zaváněly antisemitismem. V kinech ale film zabodoval, z rozpočtu 30 milionů dolarů se mu podařilo utržit až 612,1 mega.