Loni na podzim se k nám dostaly zprávy o tom, že studio Universal chystá další film o slavném filmovém zabijákovi Jasonu Bournovi, jehož hned ve čtyřech titulech ztvárnil Matt Damon. Tehdy studio jednalo s filmařem Edwardem Bergerem, režisérem netflixovského válečného filmu Na západní frontě klid (2022), zda by snímek nenatočil.

Zda se k filmu skutečně upsal, ještě s definitivní jistotou říct nemůžeme, ale nasvědčují tomu nové informace ze serveru Production Weekly. Podle něho se má Berger postarat nejenom o režii, ale i o scénář. Server také uvádí, že připravovaný snímek zatím nese název The Bourne Dilemma. O ději zatím žádné informace nemáme, stejně tak je otázkou, zda se k filmu podaří opět upsat Matta Damona, pro něhož je Bourne bezesporu jedna z jeho nejslavnějších rolí.

Ještě letos v únoru ale Damon uvedl, že by s Bergerem rád pracoval. Sám je zvědav, co vlastně s Bournem filmař vymyslí, každopádně doufá, že to bude stát za to, aby to následně mohli i natočit. Zároveň ale Damon na adresu slavné franšízy uvedl, že za něj někdo bude muset eventuálně převzít otěže, protože už nepatří k nejmladším. Tak uvidíme. 

Franšíza nám dohromady nadělila pět celovečerních filmů. Máme zde parádní a řádně napínavou trilogii, která se skládá z titulů Agent bez minulosti (2002), Bournův mýtus (2004) a Bourneovo ultimátum (2007). V té se Matt Damon jakožto titulní zabiják s amnézií snaží poskládat střípky ze své minulosti, zatímco mu jsou v patách nejrůznější zabijáci.

Poté následoval poněkud nedoceněný spin-off Bournův odkaz (2012), ve které si hlavní roli zahrál Jeremy Renner. Posledním vydaným filmem bylo volné pokračování trilogie Jason Bourne (2016), do něhož se vrátil jak Damon, tak i třeba Julia Stiles. 

Nabízí se otázka, zda Bourne nějaké další pokračování vůbec potřebuje. Osobně třeba považuji konec Bourneova ultimáta za velice fajn tečku za jeho příběhem, přičemž následné volné pokračování z roku 2016 sice bylo slušným a napínavým akčním thrillerem, ale teď zpětně se nemohu zbavit pocitu, že šlo o poměrně zbytečnou filmovou kapitolu franšízy. Upřímně bych se nebál dát znovu šanci Rennereovi, aby si zopakoval roli Aarona Crosse ze zmíněného spin-offu. Ale k něčemu takovému zřejmě nedojde.

Teď už jen musíme doufat, že pokud se Berger skutečně postará o scénář a režii, nadělí nám co nejuspokojivější kapitolu, která se bude moci hrdě postavit ke zbytku filmů.