V půlce loňského podzimu šel do kin horor Vymítač ďábla: Znamení víry od režiséra Davida Gordona Greena, na nějž dohlížela studia Universal Pictures a Blumhouse Productions. Nemělo se však jednat o žádnou jednorázovku, snímek měl být totiž začátkem zcela nové trilogie, která měla děsit fanoušky po celém světě. Jediného zděšení se však zřejmě dočkali pouze samotní tvůrci, když zjistili, jak bídně si Znamení víry vede.

V první řadě se film dočkal především negativních reakcí jak od kritiků, tak i od diváků, především si ale nevedl příliš slušně komerčně. Snímku se sice podařilo utržit celosvětově 137 milionů dolarů, což by za normálních okolností byl na rozpočet 30 mega fajn výsledek. Ale jak už nějaký čas víme, je zde jeden háček.

Universal totiž odkoupil jen samotná práva na značku Vymítače ďábla za 400 milionů, což rozhodně není žádný malý balík. A studia evidentně doufala, že první díl v kinech utrží mnohem víc. Co tedy na značku nyní čeká?

Inu, už pár měsíců víme, že chystané pokračování The Exorcist: Deceiver ztratilo nejenom datum premiéry na rok 2025, ale také výše zmíněného režiséra Davida Gordona Greena. Se serverem The Direct si také nedávno popovídal Jason Blum, šéf Blumhouse Productions, který během rozhovoru uvedl, že další Vymítač ďábla definitivně vznikne. Kdy? Toť otázka za milion, Blum prohlásil, že to chce nějaký čas, aby vymysleli, co s plánovaným druhým dílem trilogie vlastně udělají. Zatím ale ani on vůbec neví, co z toho nakonec vyleze.

Je jasné, že určité plány pro dvojku měl už David Gordon Green, ale ty po onom neúspěchu Znamení víry obě dvě studia hodila do koše. Nyní tedy zřejmě musí pro příští film přijít s nějakou účinnou strategií, díky které by snímek nalákal více diváků do kin. Zda se jim to nakonec podaří, se necháme překvapit. Z Blumových slov se ale zdá, že věci se příliš kupředu nepohnuly.

Druhý díl měl zcela původně vyjít 18. 4. 2025, ale vzhledem k momentální situaci je možné, že film nakonec dorazí až někdy v roce 2026. Tak uvidíme, zda se společnostem ještě podaří jejích plán o úspěšné trilogii zachránit.

Scénář k prvnímu dílu zpracoval Peter Sattler, který natočil snímky jako Camp X-ray (2014) a Broken Diamonds (2021). David Gordon Green se nyní místo Vymítače věnuje svému snímku Nutcrackers, ve kterém si zahraje Ben Stiller.