Hned na začátku letošního roku jsme se na HBO Max dočkali dokumentárního speciálu, ve kterém se sešli tvůrci a herci z filmové série Harryho Pottera. Speciál tak nabídl celou sérii rozhovorů s předními představiteli, přičemž taktéž jsme se dočkali i pohledu do zákulisí tvorby jednotlivých adaptací. Mnoho fanoušků ale zaskočila absence spisovatelky J. K. Rowling, která je nejen tvůrkyní původních knižních předloh, ale zároveň dohlížela na produkci všech filmových adaptací. Jelikož autorka v poslední době čelí kritice za svá vyjádření o transgender lidech, která někteří považují za urážlivá a transfobní, mnoho fanoušků se domnívalo, že do speciálu nebyla pozvána záměrně, ale ještě v prosinci minulého roku autorka potvrdila, že to nebyla pravda.

Spisovatelka do speciálu skutečně pozvaná byla, nicméně prostřednictvím svých zastupitelů nakonec nabídku odmítla. V té době se k tomu však dále nijak nevyjadřovala, ovšem nedávno s ní udělal rozhovor známý komik a moderátor Graham Norton, ve kterém uvedla věci na pravou míru. V rozhovoru tak prohlásila následující:

,,Požádali mě, abych se toho zúčastnila, ale rozhodla jsem se, že do toho jít nechci. Domnívala jsem se, že je to především více o filmech než o knížkách. Což bylo zcela oprávněné. Však o tom to výročí také bylo. Nikdo mi ale neříkal, abych tam nechodila.“

Kvůli jejím komentářům začali spisovatelku kritizovat i někteří herci z filmové série, jmenovitě například Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermiona Grangerová), Evanna Lynch (Lenka Láskorádová) a Chris Rankin (Percy Weasley). Rowling se však z řad některých herců dočkala i určitého zastání. Bránili ji například Ralph Fiennes (Voldemort) a Robbie Coltrane (Hagrid). Vyvstala proto otázka, zda spisovatelka stále udržuje kontakt s některými herci z celé filmové série. Na to odpověděla následovně:

,,Ano, udržuji. S některými více než s jinými, ale tak tomu bylo vždycky. Některé jsem zkrátka znala lépe než ostatní.“ 

Existovaly také jisté spekulace o tom, že studio Warner Bros. se snažilo od J.K. Rowling distancovat, nicméně společnost od té doby autorku Harryho Pottera veřejně podporuje. V červnu se navíc objevily zvěsti o jisté roztržce mezi studiem a spisovatelkou, ovšem společnost brzy poté vydala oficiální prohlášení, které si můžete přečíst níže:

„Warner Bros. se těší z kreativního, produktivního a naplňujícího partnerství s J.K. Rowling za posledních 20 let. Je jednou z nejúspěšnějších světových vypravěčů a my jsme hrdí na to, že můžeme být studiem, které její vizi, postavy a příběhy nyní přivádí k životu. A bude v tom pokračovat i v dalších desetiletích. V pondělí vydala mediální agentura třetí strany prohlášení, které se zdálo být v rozporu s tímto názorem. Prohlášení bylo zcela chybné a Warner Bros. Studio Tour London lituje, že k němu došlo v rámci mediální události onoho dne.“

Taktéž není žádnou novinkou, že Warneři chtěli kouzelný svět Harryho Pottera i nadále rozvíjet, ovšem je otázkou, jaká je jeho budoucnost pod novým vedením ve Warner Bros. Discovery. Stále také nebylo rozhodnuto o osudu série Fantastická zvířata, nad kterou už kvůli nízkým tržbám posledního vydaného dílu krouží supi.