Disney s výrobou hraných remaků svých úspěšných a populárních animáků samozřejmě nehodlá přestat, dokonce si už brousí zuby na předělávku titulu, který není ani deset let starý. Řeč je o animovaném snímku Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (Moana), který také ještě letos dostane celovečerní pokračování. Co se hraného remaku týče, už nějaký ten pátek víme, že je k projektu upsaný Dwayne Johnson, který si opět zahraje sympatického poloboha jménem Maui.

A nyní také konečně víme, kdo v hrané verzi ztvární titulní hrdinku. Vaianu si zahraje 17letá Australanka Catherine Laga'aia, která se zatím objevila jen ve třech epizodách seriálu Ztracené květiny Alice Hartové (2023). Hraná Vaiana tak bude její první rolí v celovečerním filmu. Animované verzi titulní hrdinky propůjčila svůj hlas Auli'i Cravalho.

Na palubě už máme i další herce. K chystanému filmu se připojili John Tui (Divoch) jako Vaianin otec Tui, Frankie Adams (Expanze) jako hrdinčina matka Sina a Rena Owen (The Orville) jako babička Tala. Všichni tři herci pocházejí z Nového Zélandu.

Těšit se tam zřejmě můžeme na stejný příběh, který nám představil původní animák. Dospívající Vaiana se musí vydat na dlouhou a nebezpečnou cestu, jejímž cílem je záchrana jejího lidu. Následně se tak setká s polobohem Mauim (Johnson), který jí pomůže stát se schopnou mořeplavkyní. První klapka by měla padnout během léta. 

O režii filmu se postará Thomas Kail, který natočil muzikál Hamilton (2020). Taktéž pracoval jako scenárista pro seriály Fosse/Verdonová (2019) a Je to v nás (2023).

Pokud všechno půjde dobře, hraný remake by měl premiérovat 10. 7. 2026.