Disney s výrobou hraných předělávek svých slavným animáků v nejbližší době rozhodně přestat nehodlá. Dokonce to chce povznést na novou úroveň, protože live-action remaku se evidentně mohou dočkat i animované filmy z relativně nedávné doby. Jedním z nich bude úspěšný snímek Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (2016), jenž v angličtině vyšel pod názvem Moana. A jak jsme se před téměř dvěma měsíci dozvěděli, dobrodružství odvážné titulní hrdinky dostane hranou podobu.

Díky serveru The Hollywoord Reporter už také víme, kdo by se měl ujmout otěží režie. Zdá se, že hranou Vaianu natočí Thomas Kail, který se především proslavil za režii úspěšného muzikálu Hamilton (2020). Taktéž pracoval jako scenárista pro seriály Fosse/Verdonová (2019) a Je to v nás (2023), přičemž pro první zmíněnou sérii působil jako jeden z hlavních tvůrců. 

Jak znalci původního animáku vědí, příběh se zaměřil na dospívající dívku (Auli'i Cravalho), která se musí vydat na dlouhou a nebezpečnou cestu, jejímž cílem je záchrana jejího lidu. Následně se tak setká s polobohem Mauim (Dwayne Johnson), který jí pomůže stát se schopnou mořeplavkyní. Společnými silami se tak vydali vstříc nejrůznějším dobrodružstvím.

Sám Johnson o výrobě filmu informoval v Disneyho videu, v němž také odhalil, že si Mauiho pro chystaný hraný remake zahraje znovu. S návratem Auli'i Cravalho bychom ale počítat neměli. Jelikož je herečce 22 let, do role tak bude obsazena o něco mladší tvář. Herečka by však měla být spolu s Johnsonem jednou z výkonných producentek.

Původní animovaný snímek celosvětově utržil parádních 682,6 milionů dolarů a byl nominován na dva Oscary v kategoriích Nejlepší animovaný film a Nejlepší původní píseň.

O scénář se má postarat Jared Bush, který se podílel i na psaní původního animáku. Na scénáři se také podílí Dana Ledoux Miller, která je jednou z tvůrkyň seriálu Záchranná mise v thajské jeskyni (2022).

Zatím nevíme, kdy přesně bude hraná Vaiana premiérovat, stejně tak ani to, kdo všechno se v něm kromě Johnsona vlastně objeví.