Můžeme nad tím bědovat a lamentovat jak moc chceme, ale studio Universal se skutečně chystá slavnému animovanému filmu Jak vycvičit draka (2010) nadělit hranou předělávku. Ovšem zdá se, že celý projekt přidal na plynu, protože už možná budeme mít brzy na palubě hlavní hvězdy, které se chopí rolí známých hrdinů z animované trilogie.

Zatím tedy ještě není nic potvrzeno, ale známý insider Daniel Richtman nedávno odhalil, že Universal má momentálně jednat se třemi herci, kteří by se měli v chystaném snímku objevit. Prvním z nich je devatenáctiletý Jack Dylan Grazer, hvězda z obou dvou dílů Shazama, ve kterých ztvárnil Freddyho Freemana, a hororu To (2017), kde si zas zahrál mladší verzi Eddieho Kaspbraka. Grazer by se podle všeho mohl ujmout hlavní role, to znamená vikinského mladíka jménem Škyťák, který se spřátelí s drakem Bezzubkou. 

Dále by měla o účinkování ve filmu jednat také dvaadvacetiletá Auli'i Cravalho, která se obzvlášť proslavila za animák Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (2016), kde propůjčila hlas titulní hlavní postavě. Jen tak mimochodem, Vaiana se hraného remaku dočká také, ale to by nás v dnešní době už bohužel nemuselo překvapit. Auli'i Cravalho by každopádně v předělávce Jak vycvičit draka zas měla ztvárnit sympatickou Astrid Hofferson, další primární postavu z animované trilogie.

A nakonec je ve hře i Joel Edgerton, slavný australský herec, který například ve Star Wars sáze ztvárnil mladší verzi Lukova strýce Owena Larse. Dále se objevil i v titulech jako Velký Gatsby (2013), Lovingovi (2016) a Třináct životů (2022). V chystaném remaku by měl ztvárnit Kliďase Velikána, náčelníka vesnice na ostrově Blp, který je zároveň Škyťákovým otcem.

Znovu ale připomínáme, že ještě není nic oficiální, tudíž na potvrzení od Universalu si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. 

Původní animovaná trilogie, která dohromady vydělala až 1,6 miliard dolarů, vychází z knižní série, o níž se postarala britská autorka Cressida Cowell. Jak vycvičit draka bude také vůbec první animovaný film od Dreamworks, který dostane hraný remake.

Pracovat na něm ale bude opět Dean DeBlois, režisér, scenárista a producent původních animáků. Stejně se ale docela bojíme, co z toho nakonec vyleze.

Oficiální premiéra hraného remaku je stanovená na 14. 3. 2025.