Ano, také tomu furt nemůžeme uvěřit, ale slavná animovaná série Jak vycvičit draka se skutečně dočká hraného remaku. A ano, také doufáme, že se to u Universalu a DreamWorks nestane trendem. Připravovaný hraný film je každopádně ve výrobě, přičemž nyní už konečně známe jména dvou herců, kteří se ujmou primárních rolí.

Hlavního hrdinu, tedy odvážného vikinského mladíka jménem Škyťák, si nakonec zahraje Mason Thames. Pokud jste fanoušci hororu, tak si ho možná budete pamatovat ze snímku Černý telefon (2021), kde ztvárnil hlavní roli. Objevil se ale také v seriálech jako For All Mankind (2019) a Walker (2019).

Na palubě ovšem máme i herečku pro vikinskou válečnici Astrid Hofferson. Tu si zahraje britská hvězda Nico Parker, která letos zazářila ve veleúspěšné seriálové adaptaci videohry The Last of Us, v níž si zahrála Joelovu dceru Sarah. Jejím hereckým debutem byla Disneyho hraná předělávka Dumba (2019), kde ztvárnila postavu Milly. 

S touto informací se tudíž nepotvrdily zvěsti z minulého měsíce od známého insidera Daniela Richtmana, podle kterého měl Universal pro obě výše zmíněné role vyhlédnuté herce Jacka Dylana Grazera (Shazam!) a Auli'i Cravalho (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa). Stále je ale možné, že ve filmu uvidíme Joela Edgertona, který by mohl ztvárnit Kliďase Velikána, náčelníka vesnice na ostrově Blp, který je zároveň Škyťákovým otcem. Holt se necháme překvapit.

Thamese jakožto hraného Škyťáka každopádně čeká střetnutí se sympatickým drakem Bezzubkou, jehož druh je opředený legendami. Zde se tudíž nabízí otázka, nakolik kvalitně si tvůrci poradí se CGI samotných draků, protože budou muset najít určitou rovnováhu mezi realistickým vyobrazením a jistou roztomilostí, která k mnohým z těchto okřídlených ještěrů z původní série bezpochyby patří. 

Jak vycvičit draka bude vůbec první animovaný film od Dreamworks, který dostane hraný remake. Svým způsobem se tomu nelze divit, protože původní animovaná série se stala obrovitánským hitem, který si pochvalují jak kritici, tak i diváci.

Původní trilogie dohromady utržila až 1,6 miliardy dolarů, což je rozhodně jaksepatří slušný výkon. Na hraném remaku každopádně pracuje i Dean DeBlois, který je režisérem, scenáristou a producentem původních animáků.

Oficiální premiéra je stanovená na 14. 3. 2025.