Mamoru Hosoda proslul jako jediný japonský režisér, který nepracuje pro Studio Ghibli a byl nominován na nejlepší animovaný film na Oscarech. Film, jenž navazuje na úspěch Mirai, dívky z budoucnosti, by se měl v japonských kinech objevit ještě toto léto. Tedy samozřejmě pokud to světová situace dovolí.

 

První ukázku Belle jsme mohli vidět začátkem roku. Jednalo se o krátkou třicetivteřinovou ochutnávku, což znamená, že kromě oficiálního oznámení jsme z filmu neviděli téměř nic. Nový trailer je na tom o poznání lépe. Představuje nám spoustu kouzelných obrazů a přepíná mezi několika styly. Od realisticky pojatého každodenního Japonska až po virtuální svět. Zdá se, že Hosoda bude prozkoumávat, jak virtuální svět ovlivňuje ten skutečný, jako to udělal ve filmu Summer Wars z roku 2009.

 

„Hlavní hrdinkou je Suzu, 17letá středoškolačka žijící se svým otcem na venkově. Jejich město je ukázkovým příkladem vylidňování japonského venkova. Zraněna ztrátou své matky najde útočiště v online světě zvaném „U“ v podobě jejího avatara Belle. Netrvá dlouho a upoutá pozornost všech uživatelů „U.“ Jedno dne se však před ní objeví nechvalně proslulá drakovi podobná postava.“

 

Vedoucím projektu je Studio Chizu vlastněné nikým jiným, než samotným Hosodou. Ti se však spojili s jedněmi z nejlepších současných umělců. Prvním na seznamu je Jin Kim, dlouholetý zaměstnanec Disneyho. Postaral se o návrh Belle, takže postava získala netradiční západní nádech. Virtuální svět „U“ je navržen londýnským umělcem Ericem Wongem. Nakonec také spolupracují s irským studiem Cartoon Saloon, přičemž režiséři Vlkochodců Tomm Moore a Rosse Stewart propůjčí svůj talent, aby vytvořili „dosud nevídaný svět.“

Belle by měla přijít do japonských kin tento červenec. Mezinárodní vydání bude oznámeno později. Samozřejmě kolaboraci západních a východních animátorů jsme tady měli již mnohokrát. Kombinace „klasického“ anime stylu a unikátního vizuálu Cartoon Saloonu je ale něco, co rozhodně musím vidět.