Slavný horor To (It) patří mezi nejznámější a nejděsivější knihy od mistra hrůzy Stephena Kinga. Není proto divu, že se onen opravdu hodně obsáhlý příběh dočkal i filmového zpracování. V roce 1990 tak přišla na svět adaptace, o kterou se postaral Tommy Lee Wallace. V kůži hrůzostrašného klauna Pennywise se objevil charismatický Tim Curry, pro kterého se klaunovská noční můra všech čtenářů stala jednou z jeho nejvíce ikonických rolí. Film se však dočkal poměrně rozporuplného hodnocení, někteří si film vychvalovali, druhý ho zas zatracovali. V roce 2017 ale dorazila verze od Andyho Muschiettiho, ve které Pennywise ztvárnil Bill Skarsgård. A to byla teprve pecka. Film se dočkal nejenom pochvalných reakcí od kritiků a diváků, ale taktéž zaznamenal parádní komerční úspěch. Z rozpočtu 35 milionů dolarů vydělal téměř 702 milionů. O dva roky později pak vyšla druhá část, která se už sice tolika pochvalných reakcí nedočkala, ale celkový výdělek měla také velice slušný.

Ovšem pozor. Jak se zdá, Pennywise jsme ještě neviděli naposledy. 

Ne, žádné další pokračování nebude. Místo toho by totiž měl vzniknout prequel ve formě seriálu. Informoval o tom web The Ankler, podle něhož by se připravovaná série měla nazývat Welcome to Derry. Pokud projekt dostane od HBO Max zelenou, měl by se zaměřit na minulost démonického padoucha Pennywise, který bude opět terorizovat skupinku dětí. Zatím však není jasné, zda se v seriálu objeví herci z předešlých filmů. Logicky by se ale měl vrátit pouze Skarsgård, aby si svou již nechvalně proslulou roli zopakoval. Tato informace však nemusí být tak překvapující, protože již v roce 2019 režisér Muschietti prohlásil, že za původní knihou stojí celá mytologie, kterou by stálo za to prozkoumat. 

Taktéž zatím není známo, zda celý projekt dostal požehnání i od Kinga, který na adaptace svých děj většinou sám dohlíží. Taktéž nevíme, v jakém období by se přesně měl prequel odehrávat, ale je rozhodně možné, že by mohl zavítat klidně i do 19. století. Případně možná ještě do pozdější doby. Na další informace si tak budeme muset počkat.

Ocenili byste prequel na horor To?