Sherlock Holmes, ikonický knižní detektiv, kterého stvořil britský spisovatel Arthur Conan Doyle v roce 1887. Tento britský autor napsal o Sherlockovi celkem 4 romány a 56 povídek. A i když je příběhů dostatečně, spousta autorů se tuto známou postavu snaží využít ve svých vlastních adaptacích a navázat tak na odkaz Arthura Conana Doylea.

Co se velkých AAA filmů týče, nejoblíbenější je asi akční adaptace s Robertem Downey Jr. (Iron Man) a Jude Lawem (Mladý Albus Brumbál) v hlavních rolích. Film se však nebere moc vážně a jedná se spíše o akční komedii, která s původní předlohou nemá nic moc společného. Pravým opakem je ale britský seriál Sherlock z roku 2010, jenž se odehrává v současné době. V něm si hlavní role zahráli herci Benedict Cumberbatch (Doctor Strange) a Martin Freeman (Mladý Bilbo Pytlík).

A věřte tomu nebo ne, i tato moderní seriálová adaptace má svou komiksovou adaptaci. V roce 2016, tedy rok před ukončením seriálu, vytvořil britský scénárista Steven Moffat ve spolupráci s kreslířem, který vystupuje pod pseudonymem Jay., komiks s názvem Sherlock: A Study in Pink. Ten po dvou letech vyšel i v Česku pod názvem Sherlock 1: Studie v růžové. Zajímavé na něm je, že se jedná o evropský komiks adaptující příběh seriálu, ale kresba je vyvedená v japonském manga stylu.

Úspěch prvního dílu byl tak velký, že toto duo začalo vytvářet celou komiksovou sérii. A my v Česku se díky nakladatelství CREW dočkáme již brzy 4. dílu s podtitulem Skandál v Belgravii 1. část. Výše zmiňovaní tvůrci jsou pořád stejní, akorát se na pozici druhého scénáristy přidal ještě Mark Gattis.

A co čtenáře ve 4. komiksu čeká? "Návrat populárních hrdinů! Po klání s Moriartym přichází nová ikonická postava – Irene Adlerová! Sherlock Holmes a John Watson jsou pověřeni královskou rodinou, aby se postarali o velmi delikátní záležitost. Rychle zjistí, že to nebude tak lehké. Zdá se, že velký detektiv narazil na sobě hodného soupeře… nebo spíš soupeřku!"

Přečtěte si také: Sherlock & Daughter: Hvězda z Harryho Pottera se stane novou tváří legendárního detektiva

Sherlock 4: Skandál v Belgravii 1. část by měl vycházet 18. srpna/augusta tohoto roku. Již teď ho můžete ne eshopu nakladatelství CREW předobjednat, nebo si zde prohlédnout krátkou ukázku. Zaujala vás tato komiksová adaptace seriálové adaptace, nebo dáváte raději přednost samotnému seriálu či úplnému originálu?