Miyazakiho legendární filmografii znají i lidé, kteří jinak o anime neprojevují příliš velký zájem. Zakladatel studia Ghibli, pod kterým jeho kouzelné snímky vznikaly, ve svých příbězích primárně čerpal z japonské kultury a mytologie, čímž vytvářel díla, co ohromila doslova celý svět. Důkazem může být například úspěch Cesty do fantazie, která vyhrála v roce 2003 Oscara za Nejlepší animovaný film roku. Zapomenout ovšem nesmíme ani na fantastickou Princeznu Mononoke, pohádkového Totora, plus ani na jeho životopisný snímek Zvedá se vítr, který byl na Oscara taktéž nominovaný. Zvedá se vítr měl původně být tím posledním filmem, který slavný tvůrce vytvořil. Ale to již neplatí. Miyazaki se totiž po téměř více než deseti letech vrací, aby svět ohromil znovu. Tentokrát už opravdu naposledy. 

Nadcházející snímek by měl být adaptací knihy How Do You Live?, kterou napsal Yoshino Genzaburo. Příběh by tak měl vyprávět o patnáctiletém chlapci jménem Junichi Honda, který po nedávné smrti svého otce žije v Tokiu se svým strýcem. Miyazaki každopádně prohlásil, že se bude jednat o „fantasy grandiózních rozměrů“. Producent Toshio Suzuki odhalil, že důvodem Miyazakiho návratu, kterého se fanoušci už dlouhá léta dožadovali, byl jeho vnuk. Chtěl pro něj totiž vytvořit ještě jeden poslední film, kterým by mu dal najevo, že ho miluje. 

Na filmu se začalo pracovat už v roce 2016, přičemž původně měl Miyazaki v plánu ho představit již před rokem, ovšem náročnost celkové animace tomu nakonec zabránila. Filmu se tak pravděpodobně dočkáme až někdy příští rok, ale na přesné datum si ještě budeme muset počkat. Jaký film máte od slavného anime tvůrce nejraději?