Právě dnes začíná v Torontu významný filmový festival, na kterém bude mimo jiné premiérovat také animák The Boy and the Heron (Chlapec a volavka), pravděpodobně opravdu úplně poslední film legenádrního Hayao Miyazakiho, kterému vděčíme za skvosty jako Můj soused Totoro (1988), Princezna Mononoke (1997) a Cesta do fantazie (2001). A konečně zde máme také první pořádný trailer, na který se můžete podívat výše.

Asi nebude překvapivé, že Miyazaki na snímku opět pracoval spolu se studiem Ghibli. Těšit se tak můžeme na další podmanivou podívanou, která bude okořeněná nějakými těmi fantastickými prvky, což už je pro Miyazakiho typické. The Boy and the Heron bude navíc také vůbec prvním japonským filmem, který bude na torontském filmovém festivale uveden.

Podle oficiální synopse se hlavním hrdinou příběhu stane po matce toužící chlapec jménem Mahito Maki (Soma Santoki), který vstupuje do světa, jenž spolu sdílí živí a mrtví. Smrt zde končí a život zas nachází nový začátek. Film má být adaptací knihy How Do You Live? z roku 1937, kterou napsal Yoshino Genzaburo. Snímek by měl zabřednou do témat dospívání, duchovního růstu a chudoby, stejně tak by se měl zaměřit na to, jaké to vlastně je být lidskou bytostí.

Celé to tak trochu připomíná zmíněnou Cestu do fantazie, opět zde máme dětského protagonistu, který nečekaně vstupuje do magické říše plné podivuhodných bytostí. Znalce Miyazakiho filmografie možná také potěší, že o soundtrack se opět postaral jeho dvorní skladatel Džó Hisaiši. 

Miyazaki se postaral jak o scénář, tak i o režii. Jak již bylo řečeno, bude se opravdu jednat o jeho úplně poslední film. Před deseti lety nám slavný tvůrce nadělil animované drama Zvedá se vítr (2013).

Producent Toshio Suzuki odhalil, že důvodem Miyazakiho návratu, kterého se fanoušci už dlouhá léta dožadovali, byl jeho vnuk. Chtěl pro něj totiž vytvořit ještě jeden poslední film, kterým by mu dal najevo, že ho miluje.

Do českých kin snímek dorazí 23. 11. 2023.