Godzilla se poprvé na filmovém plátně zvedla z moří ve snímku z roku 1954, který natočil japonský filmař Iširó Honda. Všeobecně se má za to, že obří monstrum, které patří mezi nejslavnější filmové titány všech dob, bylo určitým projevem japonského poválečného traumatu, případně jistou alegorií na jaderné zbraně po bombardování Hirošimy a Nagasaki.

A nyní nám další snímek o ničivé Godzille nadělí opět sami Japonci. Těšit se tak můžeme na titul Godzilla: Minus One / Gojira -1.0, který se pochlubil prvním plnohodnotným trailerem. Podívat se na něj můžete výše. Snímek nás zavede do Japonska 40. let, tentokrát však ještě do doby, kdy od skončení války uplynulo jen pouhých několik týdnů. 

Japonsko je tak ještě značně oslabené a zbídačené, nemluvě o tom, že se stále nevzpamatovalo ze svržení atomových bomb na výše zmíněná dvě města. A právě v této nejčernější hodině se ještě k tomu objeví monstrum, které za sebou začne zanechávat jen smrt a zkázu.

Co se samotného názvu filmu týče, představitelé od studia Toho vysvětlili, že po válce se ekonomický stav Japonska snížil na nulu. S příchodem Godzilly ale onen stav spadne do negativních čísel, tedy z nuly na mínus jedna.

Snímek by měl být také údajně zcela samostatným projektem, jenž nebude patřit do MonsterVerse, tedy do univerza od studia Legendary, do něhož spadají filmy jako Godzilla (2014), Kong: Ostrov lebek (2017) a Godzilla vs. Kong (2021). 

O scénář a režii se postaral Takashi Yamazaki, který nám například nadělil akční sci-fi Osud světa (2002) a animák Dragon Quest: Tvůj příběh (2019).

V Japonských kinech se snímek objeví 3. 11. 2023, v amerických zas 1. 12. 2023. O české premiéře zatím informace nemáme.