Ať už se nám to líbí, nebo ne, slavný animovaný film Jak vycvičit draka (2010) se dočká hraného remaku, který by měl dorazit příští rok. Pomalu se nám dává dohromady i samotné obsazení, roli hlavního hrdiny Škyťáka získal Mason Thames, hvězda z hororu Černý telefon (2021), vikinskou válečnici Astrid Hofferson zas ztvární Nico Parker, která zazářila ve veleúspěšné seriálové adaptaci videohry The Last of Us (2023).

A pak tu máme roli Kliďase Velikána, náčelníka vesnice na ostrově Blp, který je zároveň Škyťákovým otcem. Kolem ní nějakou dobu kroužil Joel Edgerton (Obi-Wan Kenobi), nicméně server Deadline odhalil, že Kliďase nakonec opět ztvární Gerard Butler, který postavě propůjčil hlas i v původním animáku. Zatím se zdá, že žádní další herci na palubě nejsou. 

Práce na hrané předělávce krapet zbrzdily stávky herců a scenáristů, kvůli kterým se musela hlavní část produkce odložit na neurčito. Ovlivnilo to i datum premiéry, ale k žádnému dramatickému odkladu nakonec nedošlo, film tak dorazí jen o tři měsíce později.

I nadále by mělo platit, že se dočkáme stejného příběhu, který nám nabídl i původní animák z roku 2010. Hlavním hrdinou se proto opět stane mladý vikinský bojovník jménem Škyťák, který se jednoho dne spřátelí se sympatickým drakem Bezzubkou, jehož druh je opředený legendami.

Bude se jednat o vůbec první hranu předělávku animovaného filmu od společnosti DreamWorks. Na remaku pracuje i Dean DeBlois, který je režisérem, scenáristou a producentem původních animáků.

Oficiální premiéra je stanovená na 13. 6. 2025.