Včera nám se vší parádou odstartoval filmový festival v Cannes. Kromě toho, že se na něm bude promítat celá řada nejrůznějších titulů, je to také dobrá příležitost pro oznámení nových filmových projektů. Už například víme o survival thrilleru Origin of Species od Rona Howarda, který se může chlubit parádním obsazením. V rámci festivalu tak byl oznámen další nadcházející snímek, jehož herecké složení je také dost působivé.

V přípravě je thriller jménem Assassination, který zrežíruje na Oscara nominovaný scenárista David Mamet. Ten o zlaté plešouny Akademie zabojoval se snímky Rozsudek (1982) a Vrtěti psem (1997) v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář. Těšit bychom se měli na pořádnou gangsterku, která se bude odehrávat v roce 1963.

Příběh by se měl zaměřit na členy chicagské mafie, na kterou policie hodlá udělat zátah. Mafiánský boss Sam Giancana se proto rozhodne objednat vraždu amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, kterému gang pomohl ke zvolení. A jelikož se jedná o film s americkou mafií, schválně si zkuste tipnout, která herecká hvězda se v něm objeví. 

Pokud byla vaše odpověď Al Pacino, tak trefa, vyhráváte zlatého bludišťáka. Jednu z hlavních rolí si skutečně zahraje slavný držitel Oscara, který se kromě slavné trilogie Kmotra (1972) objevil ještě v gangsterkách jako Zjizvená tvář (1983), Carlitova cesta (1993) a Irčan (2019).

A když už jsme zmínili Carlitovu cestu, tak další hvězdou chystaného snímku se stane Viggo Mortensen, představitel Aragorna z Pána prstenů, jehož nejslavnějším gangsterským filmem jsou se pravděpodobností Východní přísliby (2007).

Pak se ještě ke snímku připojili herci jako John Travolta (Pulp Fiction), Shia LaBeouf (Železná srdce), Rebecca Pidgeon (V pasti) a Courtney Love (Lid versus Larry Flynt). Zatím není známo, koho přesně budou jednotliví herci hrát, ale takováto skvadra se nám rozhodně velice zamlouvá. 

David Mamet by se měl postarat jak o režii, tak i o scénář, na němž ještě pracoval Nicholas Celozzi. Zajímavé navíc je, že Celozziho prastrýcem byl skutečný Sam Giancana, jehož ve snímku uvidíme. Natáčení by mělo odstartovat někdy během letošního září v kanadském Vancouveru.

Je sice tedy pravda, že Mamet vynikl především jako scenárista, ale budeme mu i tak držet palce, aby nám nadělil co nejkvalitnější podívanou. Zatím ovšem není známo, kdy přesně se snímku dočkáme.